Hoe geloofwaardig te zijn als je manager wordt

Vooruitgang op het werk

Zijn naam is Michael. Hij was toen 42 jaar oud en was al 12 jaar advocaat bij dezelfde bank en stond bekend om zijn vaardigheden. Na het vertrek van zijn leider hij kreeg de functie van juridisch directeur Frankrijk aangeboden, maar aarzelde. Het gaat om het coachen van een geweldig team, wat hij nog nooit heeft gedaan. De functie omvat ook een zetel in de Codir waarvoor hij zich niet volledig toegerust voelt. “Het was vier jaar geleden”, herinnert executive coach Stéphanie Roels zich. Vandaag is Mickael internationaal juridisch directeur, en hij is blij om geïdentificeerd te worden als een manager met potentieel in de groep. Omdat Mickael uiteindelijk de functie aanvaardde met individuele coaching gedurende tien maanden om hem te helpen zijn zelfvertrouwen te versterken en zijn houding vast te stellen.

Lees ook : Hoe kies je de juiste coach voor je carrière?

Ontwikkel het nodige vertrouwen

“Als je voor het eerst wordt gepromoveerd tot manager, is dat meestal in je eigen vakgebied en we hebben daarom een ​​basis van geloofwaardigheid in verband met zijn kennis van het vak, merkt Véronique Julienne van Performance Consultants France op. Maar dat is niet genoeg om geloofwaardig te zijn…” Voor deze coach, vertrouwen is het sleutelconcept waarop geloofwaardigheid zich zal ontwikkelen : vertrouwen dat we in onszelf hebben en dat we om ons heen verspreiden, vertrouwen dat we aan medewerkers geven en dat we in ruil proberen te krijgenmaar ook het vertrouwen van zijn eigen manager, die in deze periode als een steun in de rug moet worden beschouwd.

Het is dus aan de toekomstige manager om zichzelf te projecteren. “Ik stel mijn coachees voor om de stijl van leidinggeven te definiëren die ze willen invoeren, uitgaande van bijvoorbeeld de kwaliteiten van de managers die hen zelf inspireerden, zij voegt toe. Dan adviseer ik ze om te beginnen met zoveel mogelijk te luisteren en vragen te stellen, alvorens een visie op te bouwen. »

Om erbij te zijn geweest – hoor een promotie – bevestigt Majdouline Cherifi-El Ghazouani. “Een nieuwe manager heeft a priori al de nodige technische vaardigheden”, legt deze kaderlid, zaakvoerder bij Cleor en oprichter van het bedrijf Kop Fit, uit. Het is echter vooral het werk aan jezelf dat onze houding, onze visie en onze manier van benaderen zal veranderen. Daarbij, we zullen deze energie overbrengen en de teams aan boord krijgen om samen verder te gaan. »

Oefen om klaar te zijn voor sleutelmomenten

Onze gesprekspartners zijn het erover eens: persoonlijk werk is vaak welkom. “Als je weet of voelt dat je benoemd gaat worden, moet je jezelf in de toekomst projecteren om het nodige vertrouwen te krijgen”, getuigt Majdouline Cherifi-El Ghazouani. Het overkwam me, alleen thuis, om een ​​interventie te simuleren die ik moest doen voor een twintigtal mensen en mezelf te filmen om te zien of ik mezelf geloofwaardig vond. Dit werk is erg nuttig omdat het je in staat stelt om de helderheid van je woorden, je zelfvertrouwen en ook je charisma te ontwikkelen.. »

Om iemands geloofwaardigheid als manager vast te stellen, zijn er technieken die kunnen worden geleerd om op belangrijke momenten te presteren, zoals het leiden van een team, het definiëren van werkregels en de verspreiding van informatie, het ondersteunen van een werknemer of weten hoe te delegeren. “Als het bedrijf je geen opleiding aanbiedt, is er een overvloed aan zeer goed geschreven boeken over deze onderwerpen, en ook artikelen op internet”, verzekert Véronique Julienne. Voor deze expert kan een leidinggevende vooral begeleid worden om zijn emotionele intelligentie te ontwikkelen (zelfperceptie, individuele expressie, interpersoonlijke relaties, besluitvorming en stressmanagement, enz.). « On a toujours un capital de départ, issu de notre vécu et de notre tempérament, mais, à l’inverse du QI qui est stable, le QE (Quotient Émotionnel) peut se développer tout au long de la vie, explique-t- zij. Hiervoor is onboarding coaching bijzonder effectief. »

Stap niet uit op veroverd terrein

Het doel zal ook zijn om bepaalde fouten te vermijden die de geloofwaardigheid van de pas gepromoveerde ondermijnen. Majdouline Cherifi-El Ghazouani herinnert zich nederig dat ze tijdens haar eerste leidinggevende ervaring in een paar valstrikken was gelopen. “Ik was jonger, ik was op een meer individueel avontuur en ik werkte alleen in mijn omgeving. Ik had geen zin om te delen en door te geven zoals nu. Om verder te komen, observeerde ze veel andere inspirerende managers en woonde ze vooral veel congressen bij, vooral op beurzen. “Voor mij is de grootste fout om op veroverd terrein te landen, met een vooraf vastgesteld idee van de te volgen strategie en van de individuen, beaamt Véronique Julienne. Je moet ermee instemmen om te leren, om de tijd te nemen om te weten en te begrijpen. In een woord, je moet weten hoe je nederig en attent moet zijn om op een goede basis te beginnen. »

Lees ook : Gepromoveerd tot manager? De 5 fouten die je niet moet maken