Klantbijeenkomst –

Zoek werk

Naar een klantvergadering gaan is een beetje alsof je op een onbewoond eiland bent. Als je eenmaal van boord bent gegaan, sta je er alleen voor. Alleen op de wereld. En alleen je overlevingsinstinct stelt je in staat om eruit te komen. Degenen die het niet zo goed hebben ontwikkeld, zullen stamelen voordat ze vertrekken en de muren afschuimen om zich bij hun vlot te voegen dat geparkeerd staat op de bezoekersparkeerplaats.

De anderen, de Robinsons Crusoes van HR, zullen zwaaien met hun processen en hun statistieken, hun tools en hun bondgenoten totdat ze de vijandige jungle van kostuums en stropdassen laten capituleren met een prachtige handtekening onderaan een exclusief contract en 33% vergoedingen.

Alles, zou je kunnen zeggen, niets te maken tussen een onbewoond eiland en een prospectiebijeenkomst. En ja, (maar zonder de verleidsters in bikini’s en de uitdagingen rond het vuur), is het in wezen hetzelfde. Je hebt geen communicatiemiddelen met de buitenwereld en geen mogelijke middelen. Je hebt alleen jezelf. Je wordt geleverd aan het nieuwsgierige oog van HR die zijn pijlen scherpt in afwachting van de eerste blunder.

Die op de sector bijvoorbeeld. U had echter de markt voor waterdichte afdichtingen voor de luchtvaart goed gedekt, maar duidelijk niet genoeg. Je maakt de grote fout om de schede te verwarren met de waterdichte afdichting en daar kijkt RH je aan alsof je een belangrijke stap in de evolutie van de menselijke soort hebt gemist. Je had echter de taak van ingenieur waterdichte verbindingsmethoden goed ingeschat, maar duidelijk niet genoeg “Natuurlijk, zegt RH pompeus tegen je, het moet AZX567T gecertificeerd zijn, vind je niet? En je probeert er geïnspireerd en sceptisch uit te zien, zodat je gezicht, zo niet je woorden, het dilemma adequaat weergeeft.

En dan de imponderables.

Je zei tegen jezelf dat je de grootste neutraliteit zou in acht nemen, de meest onberispelijke professionaliteit, maar ook hier ben je duidelijk niet altijd op het juiste moment. U noemt de directeur van het ontwerpbureau meneer, durft over provinciale scholen te praten als RH zich beperkt tot Parijzenaars en wilt ondergronds gaan naar RH macho grappen over moeders in het bedrijfsleven terwijl hij juist nog niet onder uw jas heeft gezien, maar u bent een goede zes maanden zwanger.

Dus je hoeft alleen maar te overleven om je steak terug te brengen. En je eigen pijlen worden schoolgidsen, klantreferenties, succes in vergelijkbare posities genoemd. Je geeft bekende namen vrij in de wereld van waterdichte afdichtingen, anekdotes en privé-grappen over de grote luchtvaartorders die in de speciale editie van Usine la Belle zijn gepompt, prestigieuze klanten aan wie je Jean-Pierre geeft, schilderijen, rapportage, strakke timing en heel veel van overtuiging.

Het is het overlevingsinstinct op een onbewoond eiland. En je komt uit de luchtsluis van het HR-kantoor om verbinding te maken met de moderne wereld die veel adrenaline heeft verbruikt. Je zet je laptop aan en hervindt het leven met de parkeerplaats, de bedrijfswagen, de files om de stad van de Industriezone te bereiken. En je maakt de film opnieuw. Daar zat ik goed, daar wist ik het niet zeker, maar waarom lukte het me niet om dat in te passen? Maar het is voorbij, je verliet het eiland met de giftige slangen. Je kunt wat muziek opzetten en als je een beetje een fan bent op dit grijze einde van de middag, zet het dan luid. Want ondanks je ruwe zicht, je onbekendheid met gewrichten en gordels en je ongepast grote buik, heb je dit vooruitzicht misschien gekregen.

Statistisch in ieder geval wordt in de handel gezegd dat één op vijf…

* Over Marie La Fragette

Marie La Fragette, 27, werkt bij een rekruteringsadviesbureau. Ze is de auteur van toneelstukken en koppensnellen » die de prijs won voor de roman Femme Actuelle.