Kennis, vaardigheden, knowhow: verschillen en voorbeelden

Vooruitgang op het werk

Wat is het verschil tussen kennis, knowhow en knowhow?

Weten

Kennis komt overeen metgeheel van verworven kennis tijdens opleiding, school, universiteit en professionele loopbaan. Dit concept is erg breed omdat het alles kan omvatten wat is geassimileerd. Echter, als onderdeel van het werk en bijvoorbeeld een baan zoeken, kennis is beperkt tot theoretische kennis die nuttig is om effectief te zijn in de beoogde functie. Hieronder geven we enkele voorbeelden van theoretische kennis.

Weet hoe

Kennis betekent: praktische vakbekwaamheid. Om het concept volledig te begrijpen, zal een jongere die afwisselend in het leerlingwezen werkt, zijn theoretische kennis (kennis) voornamelijk op school ontwikkelen, deze vervolgens in het bedrijfsleven toepassen en zo een zekere beheersing van het behandelde gebied (knowhow) op het werk verwerven. Kortom, de knowhow staat voor werkervaringook al kan dit begrip juist leiden tot levensvaardigheden.

Weet hoe

Kennis wordt verworven zeker door de opvoeding van zijn oudersnet zoals door zijn vriendschappen en zijn studiesmaar het groeit ook binnen de professionele omgeving. Soft skills kunnen worden gekoppeld aan iemands waarden, aan bepaalde min of meer aangeboren karaktereigenschappen. We hebben het hier dus over de houding, het gedrag in het bedrijf. Dit zijn de bekende soft skills die steeds belangrijker worden in het executive recruitmentproces. Laten we doorgaan met het ontdekken van enkele voorbeelden van professionele knowhow.

Synthese

We bieden u nu een samenvattende tabel om het verschil tussen deze drie soorten vaardigheden duidelijk te begrijpen, met name door voorbeelden die zijn onderverdeeld in een lijst met zachte vaardigheden, knowhow en kennis.

Definitietabel Kennis, knowhow en knowhow
Voorbeelden van kennis / knowhow / knowhow in het bedrijfsleven

Waarom moet je deze drie dimensies van vaardigheden beheersen?

Kennis, knowhow en interpersoonlijke vaardigheden: de drie punten van een overtuigend cv

Kennis, knowhow en interpersoonlijke vaardigheden maken deel uit van het vocabulaire van het bedrijfsleven. Het is daarom essentieel om te weten hoe u ze kunt onderscheiden. Als onderdeel van het zoeken naar werk moeten deze begrippen perfect bekend zijn. Ze mogen ook komen vervang de drie essentiële categorieën van een goed cv, namelijk de studierichting, beroepservaring en waarden van de kandidaat. Inderdaad, in plaats van scholen en diploma’s te markeren, kunt u: focus op je vaardigheden met tussen haakjes de referenties van het diploma of de school.

In plaats van je professionele achtergrond en de bedrijven waarin je stage hebt gelopen of meerdere jaren hebt gewerkt, te beschrijven, kun je: leg uit welke vaardigheden je door deze ervaringen hebt verworven. Ten slotte kunt u, in plaats van uzelf te introduceren via uw interessegebieden, een focus bieden op uw waarden en uw sterke punten die nuttig zijn voor het bedrijf. Pas op, als we het bijvoorbeeld hebben over leiderschap, een veelgevraagde soft skill in de managementwereld, dan moet deze eigenschap tijdens een sollicitatiegesprek naar voren kunnen komen.

Sollicitatiegesprek: de vuurproef

Het is op dit sleutelmoment in het wervingsproces dat deze drie dimensies ook genoemd kunnen worden. Sommige recruiters komen graag terug op deze drie soorten vaardigheden. Theoretische kennis zal meestal snel worden herzien. De HR-manager heeft je cv en kent dus je opleiding en kwalificaties. Onnodig om aan te dringen op je opleiding en je universitaire carrière, hoe indrukwekkend ze ook zijn. Wat betreft de vaardigheden, kan de recruiter proberen door een paar technische vragen te verifiëren dat wat u adverteert op uw curriculum vitae niet nep is. Deze stap vereist vaak niet veel voorbereiding als je de gerichte professionele vaardigheden hebt.

Als de professionele branche anders is, kan de recruiter proberen te onderzoeken of u zich kunt aanpassen aan een nieuw universum. Dit is uiteindelijk het hele punt van het sollicitatiegesprek. Inderdaad, als technische vaardigheden vaak niet hoeven te worden aangetoond, omdat u daardoor voor een sollicitatiegesprek kon worden geselecteerd, jouw persoonlijke kwaliteiten, jouw waarden, jouw gedrag binnen een team verdienen te zijn dieper geëvalueerd. Als het gemakkelijk is om op een cv te registreren dat men vloeiend Engels spreekt, houd de dragee hoog bij een recruiter voor een interview 100% in het Engels is dat minder. Idem voor de bekende soft skills. Aangezien het over het algemeen de vaardigheden van het bedrijf zijn die leiden tot het succes van het selectieproces voor kandidaten, loopt u het risico ondervraagd te worden over uw houding op de werkplek. Dat kan frontaal met vragen om je knowhow te demonstreren, maar het kan ook op een meer achterbakse of in ieder geval indirecte manier. De kandidaat kan worden uitgenodigd om deel te nemen aan een rollenspel of een scenario zodat zijn houding kan worden geobserveerd en vergeleken met die van andere kandidaten. Het is aan jou om niet in de val te lopen en jezelf te laten gelden zoals je in eerste instantie zei.

Opgemerkt moet worden dat de Angelsaksen de gewoonte hebben om kennis en knowhow in dezelfde familie samen te brengen, harde vaardigheden, in tegenstelling tot zachte vaardigheden: een manier om de verworven vaardigheden op gelijke voet te plaatsen, zowel op school als op de werkvloer, en de menselijke of relationele vaardigheden die aangeboren zijn of verworven zijn door ervaring in brede zin.