Kan de value sharing bonus een salarisverhoging vervangen?

Nieuws

Het geval waarin de waardedelende bonus een verhoging NIET kan vervangen

De wet die de waardedelingsbonus introduceerde (PPV), de nieuwe naam van de Macron-bonus, maakt duidelijk dat deze “geen enkel beloningselement kan vervangen”.

“PPV kan niet vervangen een loonsverhoging voorzien in een loonovereenkomst, in de arbeidsovereenkomst of in de gebruiken van de onderneming. Er kan van worden uitgegaan dat er sprake is van gebruik wanneer er ten minste periodieke betalingen zijn geweest de voorgaande drie jaar “zegt Pierre-Yves Brochoire, hoofd van de juridische afdeling van ADP. Concreet, als je de laatste 3 jaar verhoogd bent, kan de PPV alleen maar een pluspunt zijn.

Het geval waarin de waardedelende bonus een verhoging kan vervangen

Anderzijds, als u de afgelopen drie jaar geen verhoging heeft gehaddat uw arbeidsovereenkomst voorziet niet in een periodieke verhogingen dat’geen bedrijfsloonovereenkomst geen jaarlijkse salarisverhogingen vaststelt, dan mag uw werkgever u gewoon de PPV betalen.

Waarom zijn werkgevers geïnteresseerd in PPV versus salarisverhogingen?

Vakbonden zijn duidelijk tegen dit soort vervangingspraktijken.

Inderdaad, de betaling van een PPD is volledig optioneel voor een werkgever en vooral niet duurzaam (in tegenstelling tot een verhoging voorzien in overeenkomst of in de praktijk).

Daarnaast kan een bedrijf hiertoe besluiten moduleren het bedrag volgens 5 criteria:

  • De hoogte van de beloning
  • Classificatie niveau
  • Senioriteit in het bedrijf
  • De duur van effectieve aanwezigheid in het bedrijf gedurende de laatste 12 maanden
  • De duur van het werk

Deze criteria kunnen met elkaar gecombineerd worden. In theorie kunnen sommige werknemers dus tot 6.000 euro krijgen en andere 0.

“Het officiële bulletin van de sociale zekerheid vermeldt dat toch extreme modulaties kunnen niet worden toegepast, illustreert Pierre-Yves Brochoire. Zo moest een bedrijf dat 2.500 euro aan PPV ter beschikking stelde voor werknemers met minstens 10 jaar anciënniteit in huis en 50 euro voor anderen, zijn exemplaar herzien. »