Ishikawa-diagram: definitie, interesse en voorbeelden

Vooruitgang op het werk

Wat is het visgraatdiagram?

Ook gekend als Oorzaak en gevolg diagramFishbone Diagram of 5M Diagram, deze visuele weergave op basis van pijlen werd in 1952 ontwikkeld door Kaoru Ishikawa. Deze Japanse ingenieur die voor Nissan werkte, wilde een tool voor bedrijfsbeheer gewijd aan kwaliteitsoptimalisatie.

Om dit te doen, ontwikkelde hij het Ishikawa-diagram: een diagram bestaande uit een hoofdpijl die naar het hoofdprobleem leidt, en secundaire pijlen die de verschillende oorzaken van het probleem vertegenwoordigen, ingedeeld in 5 categorieën: de 5 M.

Wat zijn de 5 M’s van het Ishikawa-diagram?

Volgens Ishikawa kunnen de oorzaken van het hoofdprobleem onder 5 verschillende typologieën vallen:

 • personeelsbestand : die betrekking heeft op het team, de medewerkers, de vaardigheden en de knowhow.
 • De onderwerpen : dat wil zeggen de grondstoffen die nodig zijn voor de productie en hun kwaliteitsniveau.
 • Apparatuur : verwijst naar de apparatuur en middelen die nodig zijn om te kunnen produceren.
 • De methode : verwijst naar de organisatie van werk, processen en productietechnieken.
 • Het midden : betreft de werkomgeving (plaats, arbeidsomstandigheden). Als we het milieu in een meer globale dimensie beschouwen, kunnen we ook de markt, de activiteitssector, de concurrentie integreren.

Noteren : deze indeling in 5 M is bedacht in het industriële tijdperk. Vandaag nemen sommige van deze 5 M een mindere plaats in, zoals materialen als het gaat om de tertiaire sector (diensten, nieuwe technologieën, enz.).

Dit model is daarom aangepast. De M van materiaal wordt soms vervangen door Middelen. Andere M’s kunnen het Ishikawa-diagram aanvullen: de M van management (om de impact van managementmethoden op disfuncties op te roepen) of de M van meting, die verwijst naar rapportage- en evaluatieactiviteiten.

Waarom het Ishikawa-diagram gebruiken?

Heb je een probleem dat je niet kunt oplossen? Benadelen terugkerende storingen de goede werking van de activiteit van uw bedrijf? Problemen zijn bekend en erkend, maar de echte oorzaken zijn niet geïdentificeerd? Moet u werken aan feedback als onderdeel van het continue verbeteringsproces van het bedrijf?

In al deze situaties kan het Ishikawa-diagram uitkomst bieden.

Zodra het probleem is gesteld, is het doel om:identificeer alle mogelijke oorzaken en hun impact op het probleem. Het Ishikawa-diagram wordt vervolgens gebruikt om een actieplan ontwikkelen om storingen op te lossen.

Hulpmiddel om ideeën synthetiseren en structurerenhet visgraatdiagram is a visualisatietool bijzonder effectief om goed te communiceren. Hij is meestal een beslissingsondersteunende tool van wie doel het oplossen van problemen en storingen.

Als het het best bekend is op het gebied van kwaliteit, kan het echter nuttig zijn voor alle bedrijfsonderdelen en van toepassing zijn op elk type probleem.

Hoe maak je een Ishikawa-diagram?

Voor ontwerp en gebruik visgraatdiagram het is raadzaam om enkele fasen te respecteren voor de uitwerking ervan.

hier zijn de 5 stappen om een ​​Ishikawa-diagram te maken :

 • Stap 1 : definieer het hoofdprobleem.
  Het belangrijkste probleem, dat ook het effect is van alle storingen, verschijnt rechts in het diagram, op de hoofdas.
 • 2e stap : identificeer alle mogelijke oorzaken.
  Voor deze stap is het de bedoeling om de standpunten te vermenigvuldigen. Een brainstormsessie kan effectief zijn om een ​​zo breed mogelijk beeld te krijgen.
 • Stap 3 : oorzaken classificeren.
  Rangschik de geïdentificeerde oorzaken volgens de 5M’s om te beginnen met het voltooien van de visgraten.
 • Stap 4 : de oorzaak van het probleem identificeren.
  Probeer voor elk van de randen (of takken)identificeer de oorzaak. Bijvoorbeeld: het algemene probleem is een hoog ziekteverzuim in het bedrijf. In het criterium Milieu wordt de lage aantrekkelijkheid van de werkomgeving onderstreept. Als grondoorzaken kunnen we noemen: de ligging, de vervallen staat van het pand, het gebrek aan comfort, het gebrek aan voorzieningen in de omgeving (winkelgebieden, restaurants, enz.).
 • Stap 5 : een actieplan samenstellen.
  Als het diagram eenmaal is opgesteld, is het de bedoeling om uw actieplan op te stellen. Hoe ? Door de oorzaken te prioriteren op basis van hun impact en die te definiëren waarop u het grootste actievermogen hebt. Op basis hiervan kunt u het actieplan ontwikkelen worden geïmplementeerd om storingen op te lossen en het algemene probleem aan te pakken.

Hoe maak je een visgraatdiagram in Word?

Nu je overtuigd bent van denut van een Ishikawa-diagram met betrekking tot uw bedrijfsprobleem, is het tijd om actie te ondernemen. Hiervoor is geen specifieke software of framework nodig: een eenvoudig Word-document is voldoende.

Gebruik het invoegen van pijlen en tekstvakken om uw vis en zijn botten te ontwerpen.

Voorbeeld visgraatdiagram

Om een ​​illustratie te geven van de implementatie van een Ishikawa-diagram, nemen we het hierboven aangehaalde voorbeeld: het hoge ziekteverzuim binnen het bedrijf.

Vind hieronder een voorbeeld van het Ishikawa-diagram toegepast op het bedrijf.

Ishikawa-diagram voorbeeld