Interview: de overhand hebben…

Zoek werk

Een interview is een professionele interactie tussen instemmende volwassenen gericht op de constructieve uitwisseling van standpunten om de convergentie van ideeën in dezelfde richting te bestuderen. Met volwassenheid denkt iedereen, zeker van zijn aanbod en alert op de vraag, pragmatisch en transparant na over de geschiktheid van een functie en een persoon in het belang van iedereen.

Absoluut. Behalve dat, axioma eigenlijk: de zuiverheid van de bedoelingen van de hoofdrolspelers is zelden totaal. En hoewel dit anti-constructief, kinderachtig en niet altijd bewust is, bevinden we ons vaak achter gesloten deuren waar het Hobbesiaanse lot van het individu in de samenleving wordt uitgespeeld. Dat goede oude wolvenverhaal voor de mens.

De mechanica rollen, het is een kwestie van macht. “En zo ben je maar 22 maanden gebleven, wat is er gebeurd? ‘Dus, meneer Durandot, industriële pompen zijn uw passie, echt waar, u maakte er lego’s van toen u klein was, toch?’ », « Ik zie dat je ingedeeld bent in tennis? Hoeveel ? Werkelijk ! Het staat in de ranglijst, toch? »

En aangezien het altijd belangrijk is om open vragen boven gesloten vragen te stellen, gaan we verder met “overtuigende ervaringen”: “vertel me je laatste overtuigende ervaring, in de verkoop van industriële pompen. Gas. “. En Durandot op zijn stoel zegt tegen zichzelf dat hij op het volgende cv niet over tennis zal praten en cijfers zal voorbereiden om naar de persoon te gooien die zijn lichaamstemperatuur heeft verhoogd tot het niveau van een saunathermometer.

Hij heeft je nodig en dat weet je.

Maar Durandot zal wraak nemen. En hij is het die de volgende keer gebruik zal maken van de camera om zijn kleine stukje hel te bouwen: “Omdat je echt weet van industriële pompen?”.

Hij zal je vragend aankijken en zijn hoofd schudden. En hij gaat verder met open vragen, want dat is niet alles, maar dat is alles wat hij hoeft te doen: ‘Hoe denk je dat het werkt? Een industriële pomp. benzine? ‘En uw cliënt, mag ik zijn naam nog weten voordat ik hem de hand schud?’ Want ik heb ondertussen andere voorstellen, ikzelf”. ‘Je bent toch gespecialiseerd in de industrie? Ben je een ingenieur? Stagiair, misschien…”. En je zult hetzelfde gevoel van hulpeloosheid hebben alsof je naar het bord zou moeten gaan om in de taal commentaar te geven op de theorieën van de Chinese wiskundige Sun Zi.

Je hebt hem nodig en hij weet het.

“Maar helemaal niet, protesteerde in de commentaren van de column “Consultant232 topconseil”, ikzelf en mijn kandidaten staan ​​daar ruim boven. We verzamelen onze talenten door boven ons ego en onze angsten uit te stijgen. En “Candidatoftheworld45” zal toevoegen: “Dit is typisch het teken van uw totale incompetentie…”

Maar kom op. In een interview is er vaak een die plezier heeft en de ander die proost. En dat kan tijdens de afspraak worden teruggedraaid. Behalve dat de adviseur een pistool heeft. De stilte. Dat is veel gemakkelijker te manipuleren dan spraak.

Kandidaat, de volgende keer dat je in een interview zit en je vis-à-vis naar je staart zonder een woord te zeggen met een treurige lucht, in plaats van in paniek te raken en je de ergste stille oordelen voor te stellen, zeg dan gewoon tegen jezelf dat de man voor van jullie hebben misschien gewoon niets te zeggen….

* Over Marie La Fragette

Marie La Fragette, 27, werkt bij een rekruteringsadviesbureau. Ze is de auteur van toneelstukken en koppensnellen » die de prijs won voor de roman Femme Actuelle.