Hoe vraag ik een verhoging aan buiten het jaargesprek om?

Loon

Houd rekening met de professionele context waarin u zich bevindt voordat u om uw loonsverhoging vraagt

Voordat u halsoverkop in uitleg gaat om het werk dat met uw manager is gedaan te waarderen, moet u de balans opmaken van bepaalde individuele en globale werkfactoren. Dus als je onlangs fouten hebt gemaakt in een belangrijk dossier of als je weet dat het bedrijf in financiële problemen zit, blijf dan voorlopig bij je huidige vergoeding.
Als je daarentegen net je werkgever aan een groot contract hebt geholpen of het bedrijf een uitzonderlijke omzet heeft aangekondigd, is het tijd om aan de slag te gaan en je pitch voor te bereiden om een ​​verhoging te krijgen buiten je jaargesprek. Informeer vooraf over het salarisverhogingsbeleid van het bedrijf.

Kies het juiste moment om een ​​salarisverhoging te vragen buiten het jaargesprek om

Je voltooit een kwalificatie- of diplomaopleiding waardoor je efficiënter bent geworden, je neemt meer verantwoordelijkheden op, je krijgt een nieuw project toevertrouwd, je maakt promotie… Maak gebruik van deze positieve golf over je werk om een ​​afspraak te maken met je manager en bespreek het onderwerp van een verhoging van uw bezoldiging.
Zoek idealiter uit wanneer uw bedrijf zijn jaarbudget afsluit en lanceer uw verzoek iets eerder, zodat u een van de prioriteiten zult zijn.
Aandacht : het is ongepast om te onderhandelen als je minder dan een jaar anciënniteit hebt of dit tussen twee deuren te doen.

Bereid uw argumenten voor uw interview voor om uw boodschap vloeiender te maken

Vertrouw op concrete cijfers en resultaten, u kunt bijvoorbeeld uw successen op een rij zetten, maar ook op salarisstudies en de arbeidsmarkt. Je hebt je doelstellingen met X% overtroffen, een ander team geholpen met een netelig probleem, de nieuweling getraind…

Het idee is om de waarde van je bijdrage aan het bedrijf te bewijzen, zowel kwantitatief als kwalitatief, en om aan te tonen dat je een salarisverhoging verdient, zelfs als je jaarlijkse evaluatie is geslaagd. Werk goed aan de over te brengen berichten en uw argumenten. Uw toespraak moet duidelijk en nauwkeurig zijn.

Weet hoeveel u moet vragen: pas uw verhogingsbedrag aan

Door bij dezelfde werkgever te blijven, krijgt u zelden een upgrade van 10% of meer. Blijf redelijk, ongeveer 4 tot 5%. Geef de voorkeur aan een bereik boven een vast bedrag.
De enige uitzonderingen zijn als je ver onder de marktprijs wordt betaald of als je al jaren geen loonsverhoging hebt gehad: dan kan het bedrijf instemmen met een inhaalslag. Zet niet alles op de onderhandelingen, ze zullen je zeker verliezen.

Alternatieven voorstellen bij weigering salarisverhoging

Ondanks alle voorbereidingen kan uw bedrijf u een loonsverhoging weigeren, bijvoorbeeld omdat het dit niet kan betalen of omdat het een salarisschaal heeft waar het niet uit kan.
In dit geval zijn er twee oplossingen voor u beschikbaar.

  1. De eerste: zoek andere voordelen, zoals een uitzonderlijke bonus, een telefoon of een bedrijfswagen, één of twee dagen telewerken per week, enz.
  2. De tweede: vraag, zonder beschuldigend te klinken, waarom je bent afgewezen en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je volgende verzoek waarschijnlijker wordt geaccepteerd.

Goed om te weten : het is belangrijk om je goed te gedragen naar je werkgever toe en goed te reageren bij weigering van een loonsverhoging.

Verhoging buiten jaarlijks onderhoud: fouten die je niet mag maken

Gebruik geen chantage om een ​​betere beloning te krijgen buiten het jaargesprek om! Het enige dat een “hef me op of ik ga ergens anders heen” je kan opleveren, is een zeer slechte relatie met je hiërarchie in de toekomst, ervan uitgaande dat ze je niet zelf de deur uit duwen!
Blijf in een professionele omgeving, uw baas zal niet gevoelig zijn voor uw persoonlijke problemen. Vergeet die “Maar ik heb het geld nodig” of “Mijn huur is net gestegen” en kies in plaats daarvan voor feitelijke argumenten die hem interesseren.