Hoe beoordelen recruiters jouw leiderschap?

Zoek werk

Wat is leiderschap? We gaan het verhaal niet voor je navertellen, maar als we het samenvatten, een leider is een persoon begiftigd met een visie, een bepaalde verheven visie die hij weet te delen met anderen. Beter is hij vaak een stap voor omdat hij situaties kan anticiperen in plaats van ze te ondergaan. Hij weet de aandacht van zijn publiek te trekken, de mensen om hem heen te beïnvloeden, pleit voor het collectief en weet zichzelf in vraag te stellen door naar anderen te luisteren. En het is dit profiel dat werkgevers nodig hebben om hun teams te managenzullen recruiters daarom een ​​hele reeks vragen opstellen om erachter te komen of je dat bent of dat je het potentieel hebt.

Jouw vermogen om proactief te zijn

“Het idee is om te begrijpen of de kandidaat alles van het bedrijf verwacht of dat hij zijn lot in eigen handen neemt. Bijvoorbeeld op het gebied van opleiding, is hij tevreden met interne opleidingen of volgt hij MOOC’s om vooruitgang te boeken?. Dus een vraag als “Wat heb je de laatste tijd zelf geleerd?” lijkt passend”, illustreert David Bernard, arbeidspsycholoog en CEO van AssessFirst. “Aan een kandidaat die solliciteert voor een commercieel manageraanbieding, kun je absoluut vragen: “In het geval dat de resultaten niet worden behaald, welke oplossing heb je dan bedacht om deze doelstellingen te bereiken?”, voegt Jalale Fraygui, senior manager bij Hays, toe.

Lees ook>> Wat is proactiviteit op het werk?

Je vermogen om jezelf in vraag te stellen

“Wat was de laatste feedback die je kreeg? Hoe heb je die ervaren?”. Met dit type vraag kan de recruiter weten of u akkoord gaat met het ontvangen van opmerkingen, als je niet bang bent om jezelf bloot te stellen aan het oordeel van anderen en er misbruik van te maken om je te versterken.

Je vermogen om te luisteren en het publiek te vangen

Deze keer zijn er geen lange toespraken of specifieke vragen nodig. Lichaamstaal is voldoende. “Een kalme stem en goed gekozen stiltes laten zien dat je luistert en dat je de tijd neemt om na te denken alvorens te antwoorden”, illustreert Elisabeth Simon Roussel, directeur van RecrutEmploi, een coaching- en HR-ondersteunend bedrijf.

Uw aanraking beïnvloeden

Voor sommige beroepen kunnen recruiters uw online sociale-mediagemeenschap analyseren om uw uitstraling te meten. In het interview een vraag als “je organiseert een bijeenkomst over dit project, wie nodig je uit om deel te nemen?”. Hoe groter de cirkel, vooral mensen die je niet direct aanstuurt, hoe meer je laat zien dat je het vertrouwen van een groot panel kunt winnen.

Uw vermogen om prioriteiten te identificeren

Hiervoor zullen recruiters je vragen om een ​​delicate situatie (of tijdens een scenario) te vertellen. Naast uw antwoorden, zullen ze uw vermogen om snel te analyseren waarderen de eerste stappen die moeten worden gezet zonder in de details te verzanden.

De manier waarop je een visie draagt

Leiders zijn degenen die marktstandaarden herdefiniëren door doelen voor zichzelf te stellen. Visionairs, ze hebben een zeker vermogen om perspectief te krijgen op onderwerpen die hen na aan het hart liggen. “Als je morgen bij het bedrijf komt, wat is dan je eerste actie?”. Met deze vraag kun je laten zien dat je al actief bent in de functie, dat je hebt gewerkt aan de toekomst van de markt, dat je betekenis gaat geven aan je toekomstige handelen. Kortom, dat uw toegevoegde waarde uiteraard operationeel is, maar niet alleen.

Jouw teamgeest

Een leider staat nooit alleen tegen de rest van de wereld. Integendeel. “In een interview zal een echte leider niet alleen over zichzelf praten, maar ook over anderen. Voor hem staat het collectief voorop”, onderstreept Elisabeth Simon Roussel. Een vraag als: “Hoe vier je een succes met je team?” kan bijvoorbeeld worden gebruikt om dit punt te valideren.

Noteren : ontdek ook ons ​​artikel over een onderwerp dat in opkomst is bij bedrijven. Het gaat over vrouwelijk leiderschap.