Hoe train je voor welzijn op het werk?

Vooruitgang op het werk

Welke opleidingen zijn er over welzijn op het werk?

Er zijn veel professionele trainingsaanbiedingen over welzijn op het werk. Ze zijn over het algemeen van korte duur, van een halve dag tot vijf dagen, en hun prijs varieert van 200 tot 2500 euro. Ze kunnen face-to-face of op afstand worden gedaan en hebben betrekking op verschillende onderwerpen.

Cegos biedt bijvoorbeeld 3 uur plat om concentratievaardigheden te ontwikkelen of 2 dagen om het welzijn op het werk te verbeteren.

Van zijn kant bevat de Demo’s-catalogus titels als Stress kanaliseren om efficiënt te blijven of Druk beheren in tijden van crisis.

U kunt ook terecht bij organisaties die gespecialiseerd zijn in persoonlijke ontwikkeling zoals Hommes & Coopération (Welzijn op het werk en in het leven – de 4 sleutels), het Essaê Institute (Hoe u uw kwaliteit van leven op het werk kunt verbeteren, uw enthousiasme op het werk herontdekt) of zelfs C4 Entreprise (een acteur worden in je ontwikkeling).

Deze opleidingen maken het over het algemeen mogelijk om door te stromen naar de beroepen welzijn in bedrijven. Hun missie is om het dagelijks leven van werknemers te verbeteren om hun gehechtheid aan hun bedrijf te ontwikkelen en hen efficiënter te maken.

Hoe kies je de juiste opleiding over welzijn op het werk?

Om een ​​opleiding over welzijn op het werk te kiezen die bij je past, kan je je baseren op verschillende criteria:

  • Het onderwerp van de training : training om de efficiëntie en het welzijn op het werk te verbeteren kan heel algemeen zijn, of gericht zijn op een bepaald aspect. Zoals bijvoorbeeld het omgaan met stress op het werk, de balans tussen privé- en beroepsleven. Of juist heel praktische onderwerpen zoals de houding die je moet aannemen op kantoor. Het is aan jou om te zien wat je belangrijkste verbeterpunten zijn en dienovereenkomstig te kiezen. U kunt het ook bespreken met uw manager, die samen met u uw behoeften kan analyseren.
  • Oefeningen en scenario’s : beroepsopleiding welzijn op het werk kan volledig theoretisch zijn of individuele of collectieve oefeningen omvatten. Bijvoorbeeld praktijkcases, rollenspellen, tests… Deze lesmethoden stellen u in staat de concepten beter te begrijpen en vast te houden om ze toe te passen zodra u terugkeert naar uw functie.
  • De opleidingsorganisatie : er zijn wereldwijde opleidingsorganisaties die specialisaties op het gebied van welzijn op het werk aanbieden, en meer gerichte organisaties die zich volledig aan het onderwerp wijden. De eerste zijn vaak goed ingeburgerd op de markt, de laatste zijn meer op menselijke schaal. Het is aan jou om te kijken wat het beste bij je past. U kunt beoordelingen en beoordelingen bekijken om u te helpen een beslissing te nemen.

Overeenkomst en deelname van de werkgever

Om tijdens je werktijd een beroepsopleiding welzijn op het werk met loondoorbetaling te volgen, heb je de toestemming van je werkgever nodig. Buiten je werktijd en zonder loon is het niet verplicht.

U kunt uw werkgever vragen om uw project geheel of gedeeltelijk te financieren. Om dit te doen, moet je hem laten zien hoe een professionele welzijnstraining je in staat stelt om effectiever te zijn in je functie en dus in het belang van het bedrijf is. Het is aan hem om te accepteren of niet. U kunt uw verzoek ondersteunen door u te informeren over het opleidingsplan dat binnen het bedrijf bestaat om te zien of uw project binnen dit kader valt.

Maar u kunt uw opleiding ook financieren met uw CPF. Informeer naar de uren waarop je recht hebt en de mogelijke financiering op je opleidingsaccount.

Kan een opleiding welzijn op het werk certificerend zijn?

Een certificerende opleiding leidt tot een certificaat waaruit blijkt dat je de bestudeerde concepten hebt verworven. Een beroepsopleiding op het gebied van welzijn op het werk kan leiden tot certificering, maar is dat niet altijd. Als je een certificaat wilt behalen, zul je dus moeten controleren of de opleiding die je nastreeft inderdaad certificerend is.

Er zijn ook diplomacursussen welzijn op het werk, maar die zijn van langere duur. Ze zijn meer gericht op human resources of managers die de kwaliteit van leven op het werk in hun bedrijf of binnen hun teams willen verbeteren dan op werknemers die individueel welzijn zoeken. Ze kunnen ook een vaardighedenblok vormen dat hoort bij een meer globaal diploma.

Goed om te weten : het voordeel van diploma- of certificeringsopleidingen over welzijn op het werk is dat ze in aanmerking komen voor het CPF (persoonlijk opleidingsaccount), als ze zijn geregistreerd in de RNCP (National Directory of Professional Certifications) of de RSCH (Repertory specifiek voor certificeringen en autorisaties).

Welzijnscoaching op het werk

Om uw welzijn op het werk te ontwikkelen, is een andere optie om u te wenden tot coaching. Sessies met een welzijnscoach zullen u toelaten om uw specifieke behoeften te bestuderen en samen het ondersteuningsprogramma te definiëren, dat dus meer gepersonaliseerd zal zijn dan in het geval van een opleiding.

Er zijn verschillende prijsklassen, afhankelijk van de gekozen formule. Er achter komen.