Hoe te reageren op de nadering van de kar

Vooruitgang op het werk

Beschrijving van de situatie

De kar nadert. Rustig, zeker van haar bedoeling, loopt ze rustig naar de deur van je bedrijf. Binnenkort verwelkomt het nieuwe passagiers. Misschien sta je op de lijst. Maar door zijn goed geoliede assen en de stille gebaren van zijn koetsier maakt hij bijna geen geluid… Hoe weet je of je op reis gaat?

Door je ogen te openen. Want als er waarschuwingssignalen zijn voor een aantal tragische gebeurtenissen (hartaanvallen, aardbevingen, beroertes, enz.), Hetzelfde geldt voor ontslagen. Hier zijn, in willekeurige volgorde, enkele aanwijzingen die u zouden moeten waarschuwen:

– De resultaten van uw box volgen een neerwaartse helling van het type Vallée Blanche (bloedarm marktaandeel, negatieve EBITDA, enz.). Men ziet karren vrolijk door gezonde bedrijven slenteren, dus een walgelijke financiële situatie is een serieuze aanwijzing. Vooral als je, zoals de mode is, deel uitmaakt van een kostenplaats met relatief nut.

– Sinds enige tijd vertoont uw N+1 een veranderd gedrag tegenover u: droger, kouder, vluchtiger. Meer vluchten, vooral…

– Je hiërarchie nodigt je al een tijdje uit (met bloemetjes in je stem) om je opleidingskrediet te gebruiken of je betaald verlof op te nemen.

– Uw EC (als u die heeft) vertoont ongewone rusteloosheid. Bijvoorbeeld vergaderingen in buitengewone zittingen (in plaats van de gebruikelijke één per maand). Houd in het algemeen alle personeelsvertegenwoordigingen in de gaten (vakbondsafgevaardigden, personeelsafgevaardigden en niet te vergeten de zeer onuitspreekbare maar toch vriendelijke CHSCT). Ze zijn altijd onderweg.

– De goede elementen van het bedrijf kondigen hun ontslag aan.

– Personeelszaken lijken in beslag genomen, zelfs overboekt (iets wat vrij zeldzaam is voor hen). Verbijsterd door het idee om een ​​overtreding van obstructie te begaan, zijn deze goede mensen niettemin in staat om, in ruil voor een vriendelijk woord (“Je doet goed werk bij de HRD”), interessante vertrouwelijkheden los te laten.

– Uw bedrijf onderhoudt groeiende banden met bevriende regio’s zoals Marokko, Bulgarije, Roemenië…

– Leidinggevende communicatie verandert radicaal van stijl (van radiostilte naar een stortvloed aan e-mails, of omgekeerd).

– U wordt op de hoogte gebracht van belangrijke vergaderingen zodra deze hebben plaatsgevonden (waardoor uw inbreng onhandig is).

– Je bent een sleur.

De sleutels om te ontsnappen

Als de meeste van deze criteria waar zijn, zou je snel een plekje voor jezelf moeten vinden in de warmte van de wagen. U bent zich bewust van uw lot en bent nu in staat om het in uw voordeel om te draaien. Vijf tips:

1. Probeer je niet te verzetten. Het spel is al gespeeld. En dan, gegeven de hierboven beschreven context, zou het vasthouden aan zo’n baan masochistisch zijn.

2. Houd je zenuwen onder controle. Vermijd elke hete reactie (breken van voorwerpen, enz.) en vertel uw superieuren niet dat u “het weet”. Houd het een keer vol en een stap vooruit.

3. Toon uw chefs, in deze tussenvorm, absolute professionele ijver en verrukkelijke houding. Ze komen niet terug. Voor hen wordt de operatie psychologisch ingewikkelder; hun hand zou zelfs kunnen gaan trillen. Grijp de kans om interessante zaken te onderhandelen (pro rata premies, vergoedingen boven het wettelijk tarief, outplacementbudget, enz.).

4. Organiseer de rebound. Wacht geen minuut om de planeet te overspoelen met cv’s (je bent duizend keer aantrekkelijker als je in functie bent). En wie weet, misschien is het de kans om je leven aan iets anders te wijden…

5. Vertrek in stijl (kusjes, gigantisch afscheidsfeest, enz.). Laat alleen spijt achter. Ga rechtop staan ​​en stap als een keizer in het rijtuig.

En jij, heb jij de kar wel eens meegemaakt? Getuig op de Facebook-pagina van Benjamin Fabre https://www.facebook.com/benjaminfabre2000