Wat zijn SMACS?

Vooruitgang op het werk

Wat zijn SMACS: Sociaal

Het zijn niet alleen sociale netwerken in sociaal! Toegegeven, tools zoals Facebook of Twitter hebben hun rol te spelen, met name op het gebied van marketing en de e-reputatie van het bedrijf, maar vanuit managementoogpunt gaat het er vooral om individuen de middelen te geven om met elkaar te communiceren, documenten delen en samenwerken met behulp van geschikte digitale tools, voor efficiënter teamwerk en beter projectbeheer.

Lees ook >> Ik durf het niet te vragen maar… wat is JIRA?

Wat zijn SMACS: Mobiliteit

Nu driekwart van de Fransen een smartphone bezit, heeft digitale transformatie te maken met mobiliteit, waarvan het gewicht in de sector onmiskenbaar is. Altijd en overal bereikbaar zijn en toegang hebben tot hun planning en hun documenten dankzij de juiste applicaties: dat is de filosofie van de kaderleden. Maar let op: het is niet zonder gevaar! Er is ook een recht op loskoppeling ingevoerd om misbruik te voorkomen.

Lees ook >> Disconnectie: de voordelen voor het werk van leidinggevenden

Wat zijn SMACS: Analytics

Werkwijze, klantendossiers, personeelsgegevens… Dit alles is nu geautomatiseerd. Het bedrijf beschikt dan ook over indrukwekkende datamassa’s waarmee het zijn prestaties kan verbeteren. Dit is Big Data, een markt van meer dan 650 miljoen euro in Frankrijk in 2018 volgens het adviesbureau IDC. Maar het hebben van gegevens is niet voldoende om ze te kunnen exploiteren: ze moeten worden gesorteerd, verwerkt en geanalyseerd. Dit is waar beroepen zoals datamanager, big data-ingenieur, datawetenschapper of zelfs data-analist in het spel komen.

Lees ook >> Big data: beroepen die continu groeien in bedrijven

Wat zijn SMACS: de Cloud

Al deze gegevens moeten ergens worden opgeslagen! Door sommigen beschouwd als een modewoord een paar jaar geleden is de cloud nu een gigant in de digitale economie en een must in IT-diensten. Muziek, e-books, video’s, foto’s… Alles wordt nu opgeslagen in de cloud, die volgens Gartner in 2018 met 21,4% groeide. Het maakt met name permanente toegang tot actuele data en de daaruit voortvloeiende samenwerking mogelijk, waardoor teams die niet fysiek in hetzelfde kantoor zitten op afstand kunnen samenwerken.

Lees ook >> Waarom senior executives moeten trainen in big data

Wat zijn SMACS: Beveiliging

Ten slotte, als Social, Mobility, Analytics en Cloud het SMAC vormen, roepen al deze webgebaseerde technologieën de kwestie van veiligheid op. Bedrijven moeten zichzelf beschermen tegen verlies, vernietiging en aanvallen. De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), die in mei 2018 van kracht is geworden, vereist dat de gegevens van alle mensen die aan het bedrijf zijn verbonden, op beveiligde plaatsen worden opgeslagen en niet voor ongewenste doeleinden worden gebruikt.

Lees ook >> Functionaris gegevensbescherming, focus op dit nieuwe beroep