Hebben senior managers een cv nodig?

Zoek werk

Moet ik een cv hebben?

Het hebben van een up-to-date kader-cv hangt uiteraard af van de mate van openheid van de kandidaat. “Het cv is essentieel voor een manager die actief op zoek is naar een baan. Anders is het niet verplicht. In dit geval, en zeker bij Amerikaanse bedrijven, volstaat een up-to-date profiel op sociale netwerken”, merkt Thierry Mageux, directeur bij Robert Half op. Voor sommige profielen kan het verlangen naar verandering de markt in paniek brengen. ” Beter stuur het of geef het live door aan bedrijven of koppensnellers “, beveelt David Quisserne, associate director van het wervingsbureau Air Executive aan.

Waar wordt dit cv voor gebruikt?

Over het algemeen worden de leidende kaders verdreven. Met andere woorden, recruiters komen naar hen toe via een jachtbedrijf dat de opdracht heeft om het ideale profiel te vinden. “Bij een eerste uitwisseling ontvang ik de persoon nadat ik zijn online profiel heb bekeken. Ik vraag niet meteen om een ​​cv. Als hij zich houdt aan het project van het bedrijf, vragen we hem om zijn cv omdat het zijn carrière, zijn expertisegebieden, enz. ‘, zegt David Quisserne. Op dit verantwoordelijkheidsniveau is het cv slechts één onderdeel van een sollicitatiedossier dat vervolgens wordt verzonden naar de president van het bedrijf dat rekruteert en/of aandeelhouders. Het is duidelijk dat, in tegenstelling tot sollicitaties voor middenmanagementfuncties, niet het cv het verschil zal maken in de eerste fase van het wervingsproces.

Wat moet er in dit executive cv worden vermeld?

Dit document moet een synthetische visie geven op de laatste 7/8 ervaringen van de leider en zijn academische carrière. Per functie moet hij in enkele woorden de activiteitensector, de verantwoordelijkheden (outstandingen, omzet, enz.), de resultaten en de verschillende KPI’s (groei, marktaandeel, enz., de economische context (groeiende bedrijf, turnaround, overname, enz.), personeelsbeheer… “Als de manager om vertrouwelijkheidsredenen geen break-even punten geeft, moet hij zijn toegevoegde waarde tonen. Toon in enkele cijfers en woorden welke impact hij heeft gehad op het bedrijf”, benadrukt David Quisserne. Het is niet nodig om in operationele details te treden door de verschillende vaardigheden te beschrijven. De recruiter zou kunnen concluderen dat de kandidaat er niet echt in is geslaagd om zijn handen uit de olie te krijgen om de hoogte te nemen die van een leider wordt verlangd. “In het cv moeten we echter meteen aangeven wanneer de kandidaat bij een bestuur is gekomen”, voegt hij eraan toe. “Hoe meer de kandidaat actief aan het zoeken is, hoe meer hij zijn laatste ervaringen zal vermelden, terwijl hij synthetisch blijft”, legt Thierry Mageux uit. Recruiters van grote bedrijven, waar de school van herkomst vaak een sterke invloed heeft in het selectieproces, zouden het niet begrijpen als academische vorming over het hoofd wordt gezien. Idem voor MBA’s en andere opleidingen van het type elite-afgestudeerd programma.

Welke vorm om dit CV als geen ander aan te nemen?

Lengte kant eerst. ‘Het is een of twee pagina’s, of zelfs drie, als de kandidaat heel senior is, maar nooit meer. En altijd in pdf. Zonder te vergeten de link naar een eventueel online profiel aan te geven”, zegt Caroline Guichet, sourcing- en candidate experience manager bij Emergences RH. “Na twee of drie pagina’s zullen we ons afvragen over het vermogen om te synthetiseren. Het cv van een manager is slechts een groot visitekaartje dat zal dienen als… teaser “, dringt Thierry Mageux aan. Zeg vaarwel tegen felle kleuren, flitsende logo’s, uitroeptekens, verschillende lettergroottes, overdreven stoutmoedigheid… Nuchter zijn is een must. Voor elke ervaring, een synthetische chip zoals “General Manager verantwoordelijk voor financiën voor een geconsolideerde groep, 1 miljard euro omzet, team van 100 mensen…”. “Uiteraard geen fouten, geen typefouten, geen ontbrekende of extra spaties, verstandig hoofdletters, enz. Voor dit type profiel zijn recruiters nog voorzichtiger met opmaak. Ze tolereren geen enkele misstap concludeert Caroline Guichet.