Grafologische tests voor rekrutering: moeten we er bang voor zijn?

Zoek werk

Zoek werk. Het kan gespeeld worden op de manier waarop je de lus van je L maakt. De grafoloog maakt je profiel op aan de hand van je schrift en bepaalt zo of je bij de stelling past. Deze praktijk is legaal en werd in 2001 gelegitimeerd door de Normalisatiecommissie (AFNOR). Voor sommigen dicht bij waarzeggerij, anderen vertrouwen er nog steeds op om te rekruteren.

Dit is het geval voor CNPG Conseil en haar klanten. Het bedrijf gespecialiseerd in rekrutering en human resources claimt het gebruik van grafologie. Effectiever dan een psychometrische test volgens Bertrand Durand, oprichter van het bedrijf. ” De grafologische test komt naast de interviews, om te voorkomen dat HRD’s fouten maken “. Om zijn analyse te leveren, bestudeert de grafoloog, naast het schrijven van de kandidaat, zijn achtergrond (zijn cv) en de verwachtingen en specifieke kenmerken van het bedrijf (functieprofiel). Deze praktijk kan niet het belangrijkste criterium vormen waarop de onderneming haar beoordeling baseert., aldus de Normalisatiecommissie (AFNOR). Niet verwonderlijk als je weet dat deze methode niet betrouwbaar is.

Grafologie en astrologie hetzelfde gevecht?

De voorspelbaarheid van de grafologie ligt volgens het Ministerie van Arbeid, Solidariteit en de Openbare Dienst zeer dicht bij die van astrologie, dat wil zeggen minder dan 1%. “De wetenschappelijke validiteit van deze wervingsmethode is twijfelachtig… grafologie en astrologie onderzoeken de persoonlijkheid van de kandidaat en niet hun professionele vaardigheden zegt het ministerie van Arbeid. Grafologen zullen u vertellen dat ze de verbinding weten te leggen tussen de structuur van de persoonlijkheid van de kandidaat en zijn professionele vaardigheden.

“Het is een illusie. Grafologie is op dezelfde manier geruststellend als de horoscoop”, zegt Laurent Brouat, directeur van Link Humans, dat recruitmentprofessionals opleidt. Het wordt het Barnum-effect genoemd, volgens Laurent Bègue, hoogleraar sociale psychologie in Grenoble. De resultaten zijn voldoende vaag en algemeen om voor iedereen vast te houden. Ze stellen de recruiter gerust over de gekozen kandidaat. Net als de horoscoop, hoe aangenamer en zelfrespectverhogend de beschrijvingen zijn, hoe meer de persoon bereid is erin te geloven. Een groteske methode volgens Laurent Brouat, die recruiters liever adviseert om het gedrag van kandidaten tijdens scenario’s te beoordelen.

Gebrek aan objectiviteit

Aanhangers van de grafologie zoals Bertrand Durand pleiten ook voor de objectiviteit ervan: “De persoonlijkheidstest die op zichzelf wordt gedaan, zorgt ervoor dat de recruiter niet wordt beïnvloed door de sympathie die de kandidaat bij hem kan opwekken”. Maar aangezien de grafoloog dankzij het cv toegang heeft tot informatie over de loopbaan van de kandidaat, kan hij op dezelfde manier een subjectief oordeel vellen als de recruiter. Christophe Rosenberger, onderzoeker bij ENSI in Caen, zegt: ” als er iets menselijks en handmatigs in een analysetechniek zit, zullen de resultaten noodzakelijkerwijs subjectief zijn “.

Van grafologie naar typologie

Een nieuwe grafologische methode zou door recruiters kunnen worden omgeleid: typologie. Deze toetsenbordgrafiek maakt het mogelijk om het gedrag van een persoon te bestuderen door de manier waarop ze typen op het toetsenbord te analyseren, (tijd van toetsaanslagen, tijd van loslaten, tijd van zweven tussen elke toets). Als het voorlopig alleen mogelijk is om voor 80% te weten of we met een man of een vrouw te maken hebben, kondigt de onderzoeker Christophe Rosenberger aan dat het heel goed mogelijk is dat we op een dag de persoonlijkheidskenmerken van een kandidaat kunnen extraheren terwijl we hun CV online op de website van het bedrijf. Een huiveringwekkende mogelijkheid.