Gebrek aan zelfvertrouwen op het werk: 4 technieken om het terug te krijgen

Vooruitgang op het werk

Hoe manifesteert een gebrek aan zelfvertrouwen zich op het werk?

Voel je je elke ochtend angstig voordat je naar je werk gaat? Heb je de indruk bergen te verzetten om een ​​project te realiseren? Ben je bang voor de mening van je collega’s en leidinggevenden? Raakt u in paniek bij de hoeveelheid taken die u moet uitvoeren en heeft u de indruk dat u ze allemaal niet goed uitvoert?

Als u al deze vragen positief beantwoordt, betekent dit dat u een groot gebrek aan zelfvertrouwen heeft. Concreet komt dit tot uiting door de angst om niet te slagen, aarzelend gedrag, blijvende devaluatie, extreme gevoeligheid voor “Wat zullen we erover zeggen”. Soms resulteert het gebrek aan vertrouwen in het Imposter-syndroom (“Ik heb hier niets te doen; andere mensen zijn veel competenter om deze missie uit te voeren”) of de implementatie van een strategie van falen – vrijwillig falen om onvermogen te bewijzen.

Afgezien van de tekenen van gebrek aan vertrouwen, vroeg zich af waar dit gevoel vandaan kwam. Zelfvertrouwen is sterk verbonden met het gevoel van eigenwaarde, dat volgens het Institute of Environmental Medicine (IME) gebaseerd is op 3 pijlers: temperament, gesmeed tussen 0 en 6 maanden, spontaan zelfvertrouwen, dat zich laat gelden rond de leeftijd van 3 en het karakter, dat gedurende het hele leven wordt opgebouwd.

Dus innerlijk werk doen om een ​​beter gevoel van eigenwaarde te herwinnen lijkt een van de belangrijkste manieren te zijn om het gebrek aan zelfvertrouwen te overwinnen.

Lees ook >> Zelfvertrouwen: hoe herkennen recruiters het?

4 tips voor meer zelfvertrouwen op het werk

Je zult het begrepen hebben: het beeld dat je van jezelf hebt is de basis van zelfrespect… en dus van zelfvertrouwen. Gebrek aan zelfvertrouwen op het werk is niet onvermijdelijk. Er zijn technieken om de trend om te keren en terug te krijgen wat je denkt verloren te hebben.

Lees ook >> Begrijp het Dunning-Kruger-effect en weet hoe u het moet beheren.

Kies een activiteitssector die bij u past om zelfvertrouwen op het werk terug te krijgen

Concreet is het basisprincipe niet te ontkennen wie je bent: zelfvertrouwen hebben op het werk, kiezen een beroep in overeenstemming met uw natuurlijke aanleg. Jij bent verlegen ? In dit geval kun je commerciële functies en beroepen in het onderwijs beter vermijden.

Kies voor positief denken

Stel denkapparatuur in om een ​​stap terug te doen en objectiviteit te verkrijgen. Bijvoorbeeld, in plaats van jezelf te devalueren, begin met te laten zien tolerantie en vriendelijkheid naar jezelf toe. Falen hoort bij het leren, accepteer dat het de eerste keer niet lukt en maak er geen punt van. Zeg gewoon tegen jezelf dat dit een essentiële stap is om vooruitgang te boeken.

Wed op de positieve formuleringen : door te zeggen “Er zijn verschillende uitdagingen die moeten worden overwonnen in dit project” in plaats van “Dit project is te ingewikkeld, ik zal er nooit komen”, zul je zien hoeveel je perceptie zal evolueren. In plaats van uw werk te beschouwen door het prisma van moeilijkheden en risico’s van mislukking, benader het vanuit de invalshoek van uitdaging en evolutie. Het is meer dan een kwestie van terminologie, het is een nieuwe manier van denken die u zich gaat eigen maken!

Stel SMART-doelen in

Stel jezelf wat in SMART doelen (haalbaar en haalbaar) om meer kans te hebben om ze te bereiken: zelfs kleine successen kunnen het vertrouwen vergroten! Door in kleine stapjes vooruit te gaan, kun je ook geleidelijk de grenzen van je comfortzone verleggen, zonder een doel tegen te komen dat je onoverkomelijk lijkt.

Bevrijd jezelf van de blikken van anderen om zelfvertrouwen op het werk terug te krijgen

Eindelijk, bevrijd jezelf van de blikken van anderen : luister naar de observaties, integreer ze in je reflectie maar laat je niet overhalen door twijfel op kritiek.