Een giftige manager spotten … vanaf het sollicitatiegesprek

Zoek werk

De narcistische pervert: aantrekkelijk, maar…

Met hem krijgt de portrettengalerij al snel een “déjà vu”-look. “De narcistische pervert is een verleider, legt Jean-Paul Guedj uit. Dit is zijn eerste kenmerk. Hij vertelt je dat hij met je over je gaat praten, en hij slaat vaak de spijker op zijn kop. Maar pas op, hij manipuleert en riskeert je onder zijn invloed te plaatsen. Schadelijk psychologisch profiel, indien aanwezig, de narcistische pervert lijkt echter moeilijk te identificeren uit het sollicitatiegesprek. “We kunnen op een paar aanwijzingen vertrouwen, vervolgt de coach. Een kandidaat kan al naar zijn intuïtie luisteren als hij zich infantiel, gedomineerd of afhankelijk voelt. De kracht van dit type profiel is dat het fouten bij anderen weet op te sporen. Als hij waarheden vertelt als: “Je bent behoorlijk eenzaam, nietwaar?” of je voelt je een beetje “uitgekleed”, er is misschien een weg om te graven. In dat geval kan het nuttig zijn om gebruik te maken van een eventueel tweede interview om deze indruk te bevestigen. »

De zeer slimme manager… maar moeilijk te volgen

Maar alle profielen knarsten in cashflow dat genereert zijn werkzaamheid en uit het sollicitatiegesprek moet je een Doliprane 1000 slikken om de hoofdpijn te kalmeren die jou knuffelt. “En in je e-mailuitwisselingen zullen de twee talen uiteraard volledig worden vermengd met spelfouten in elk. » Niet onoverkomelijk, maar het komt zonder instructies. Vooral als we Duits in LV1 hebben genomen!

Deze charismatische chef-kok … maar elders uitgesloten

Daar zal de kandidaat eerst versteld staan. Zeker, deze manager heeft status en legt op. Hij is stil en charismatisch. Hij kiest zijn woorden. Maar na, probleem, het is een beetje ergens anders. “De andere kant van zijn aura is dat hij absoluut niet concreet is. Als je hem je missie vraagt, zal hij het moeilijk vinden om die te definiëren. In feite staat hij een beetje op afstand van de wereld, wat elke dag ingewikkeld is. “Probleem van deze manager: je weet nooit echt wat hij in gedachten heeft. “Om hem te neutraliseren in het interview, stel hem uitsluitend gesloten vragen, stelt de coach voor. Waar, wanneer, hoeveel of voor welke datum? Het is ook noodzakelijk om de voorkeur te geven aan korte interviews, niet om je spel te spelen en de controle over te nemen. En aarzel niet om hem in een e-mail duidelijk te zeggen: “Ik wacht op uw antwoord”. »

De pater familias… die (te veel) op affect werkt

Ten slotte zal dit ultieme profiel uit de portrettengalerij van Jean-Paul Guedj ongetwijfeld ook bij velen herinneringen oproepen. De deskundige omschrijft hem als een pater familias die voortdurend affect in de werkrelatie legt. “We moeten van hem houden en ook van hem houden. Hij kent geen koude professionele relaties omdat hij in permanente fusie is. Plotseling, op dagelijkse basis, zit hij ook in de permanente interventie, zonder afstand. » De kandidaat zal dit tijdens het sollicitatiegesprek wellicht opmerken door de manier waarop deze manager zijn assistent infantiliseert (of, integendeel, hem zal behandelen als zijn moeder…). “Hij kan woedend worden en wil ook meteen daarna vergeven worden. Hij zal waarschijnlijk ook op een heel bekende manier met je praten, zo erg dat hij in de fusie zit. Beter vooraf weten. “Hij werkt meer op de sentimentele modus dan op de manager. Hij is niet gemeen, maar je verwacht waarschijnlijk niet zo veel. Wat de anderen betreft, is het beter om gewaarschuwd te worden.

Ben je ooit weggelopen uit een wervingsproces vanwege een manager die giftig leek? Vertel het ons in opmerkingen.