Wat is de ideale lengte van uw vakantie?

Vooruitgang op het werk

Voor een geslaagde vakantie: bereid je goed voor op je vertrek

Geen sprake van dubbel werken tot de dag voordat je op vakantie gaat. Je zou te moe zijn om er echt van te genieten. Begin een week voor D-Day te vertragen, vooral wat betreft schema’s. Dit veronderstelt uiteraard een grote organisatie. Anticipeer dus! Leer om bepaalde taken effectief te delegeren om jezelf te ontlasten.

Om met een gerust hart te vertrekken, bereidt u ook een afwezigheidsbericht voor om uw contacten op de hoogte te stellen van uw afwezigheid en eventueel door te verwijzen naar een dienstdoende collega op uw afdeling. U zult rustiger op vakantie vertrekken, wetende dat een van uw collega’s voor eventuele werknoodgevallen zal zorgen.

Ideale duur voor uw vakantie: 8-11 dagen om te herstellen

Een studie van Finse onderzoekers van de Universiteit van Tampere beweert dat 8 tot 11 opeenvolgende vakantiedagen voldoende zijn om te herstellen.

De eerste week vakantie om los te koppelen van het werk

“De eerste week moet een totale ontkoppeling met je werk mogelijk maken. Een schone breuk met werk, e-mails enzovoort is essentieel. De beste manier om de stekker uit het stopcontact te halen, is door de stekker in een andere activiteit te steken’, adviseert François Baumann, een arts die gespecialiseerd is in lijden op het werk. Bijvoorbeeld sporten waarbij je je hoofd leeg kunt maken en van omgeving kunt veranderen. Ongeacht de activiteit, sportief, manueel of cultureel, het belangrijkste is om je geest ergens anders dan op het werk bezig te houden. De eerste week leg je de basis voor deze activiteit. Als je bijvoorbeeld weer gaat hardlopen, ga je de eerste 8 dagen rustig draven en neem je de pijntjes op.

De tweede week vakantie gewijd aan rust

De tweede week van vakantie, je geniet eindelijk van je eerste inspanningen en de voordelen van rust zullen echt gevoeld worden. Normaal gesproken moet je niet meer aan werk denken en moet de ontkoppeling totaal zijn. Dit is de week waarin je de batterijen weer oplaadt. Lichaam en geest hebben wat tijd nodig om uit de werkroutine te komen, dus geef je hersenen 8-11 dagen om te verwerken dat je op vakantie bent.

Noteren : hoe meer je in je job investeert, hoe meer tijd je nodig hebt om echt los te koppelen. Na 40 jaar is herstel niet onmiddellijk.

Ideale duur van uw vakantie: 7 extra dagen om uw professionele wensen te inventariseren

Als je drie weken vakantie hebt, profiteer dan van deze laatste 8 dagen om weer in de werksfeer te komen. Zie deze laatste keer als een bonus. “Het gaat niet om het checken van e-mails of het beantwoorden van telefoontjes. Maar liever zich afvragen wat zijn professionele wensen voor de komende maanden zijn, nieuwe ideeën bedenken… kortom, geleidelijk weer in bad”, beveelt hij aan. En waarom niet overwegen om van baan te veranderen? Of om na te denken over uw reden om professioneel te zijn met de Ikigai-methode.

Hoe langer het duurt, hoe ingewikkelder de terugkeer van vakantie zal zijn

Als je een maand vakantie kunt nemen, ontneem jezelf die dan niet. Maar wees voorzichtig, de terugkeer naar het werk zal ingewikkelder zijn. Je hebt de zaak echt voor een lange tijd laten vallen. Om de haast, de golf en zelfs de tsunami van de eerste dag van herstel te vermijden, raadt François Baumann deze keer aan om 1 of 2 dagen voor de terugkomen. Op de hoogte van de actualiteit gaat uw herstel alleen maar beter en is het voordeel van uw vakantie alleen maar langer. Goed herstel !

Lees ook >> De 5 gewoontes van executives die de feestdagen verpesten