Digitale cultuur: opleidingen om uw inzetbaarheid te vergroten

Vooruitgang op het werk

Denk je dat het versturen van een tweet vanaf je smartphone je een digitale expert maakt? Misschien moet u uw manier van kijken heroverwegen: big data, merkbetrokkenheid, mobiel internet, het genereren van verkeer, sociale netwerken… digitaal heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop bedrijven werken, zich ontwikkelen en zichzelf organiseren.

“Digitale cultuur betreft niet langer alleen degenen die op internet werken, het moet door alle onderdelen van het bedrijf worden begrepen”, zegt Arnauld Mitre, een van de drie oprichters van samenwerkingsacademie, een specialist in online leerplatforms. Voorbeeld: uw bedrijf gebruikt de dienst Adwords om zijn advertentiecampagnes op Google te beheren. Als de financiële afdeling de werking van dit beheer, gebaseerd op een veilingsysteem, niet begrijpt, zal zij de benodigde budgetten niet op een adequate manier kunnen vrijmaken.

Flexibiliteit, spel en interactiviteit: een platform ontworpen voor gebruikers

Op basis van deze observatie hebben de oprichters* van Coorpacademy een online leerplatform ontwikkeld, gewijd aan digitale cultuur. Hun doel: “de medewerkers van een bedrijf een gemeenschappelijke kennisbasis bieden zodat ze dezelfde taal spreken”, vat Arnauld Mitre samen.

De start-up is geïnspireerd door het succes van MOOC’s (Massive Online Open Courses), maar met een platform dat volledig gericht is op de gebruikerservaring om afhaken te voorkomen. “Je kunt de beste content ter wereld hebben, als de vorm niet volgt, zal niemand erin geïnteresseerd zijn”, zegt Arnauld Mitre. Verlaat de tunnels van 50 minuten waar een Nobelprijswinnaar zijn parcours en zijn dia’s ontvouwt zonder enige interactiviteit. Coorpacademy heeft gekozen voor video’s van maximaal 2 minuten, moderne graphics, leuke tests en vooral een indeling in modules van 15 minuten (de gemiddelde tijd dat hun gebruikers elke dag verbinding maken met hun platform), zodat hun “studenten” op hun eigen tempo kunnen leren. eigen tempo.

De cursus Digitale Cultuur is opgebouwd rond vier pijlers:

Omgekeerde pedagogiek: In tegenstelling tot een traditionele cursus zijn de modules van Coorpacademy opgebouwd uit verschillende vragen. De cursussen zelf komen ter ondersteuning. Gebruikers “kiezen” de inhoud op basis van hun behoeften. Degenen die al verschillende aspecten onder de knie hebben, worden niet vertraagd door de rest van de leerlingen.

Flexibiliteit: ook hier is het platform ontworpen voor gebruikers. De sessies zijn zo gekalibreerd dat ze elk ongeveer 15 minuten duren. Het is op elk moment mogelijk om je cursus of toets te onderbreken om een ​​dringende oproep te beantwoorden of naar een vergadering te gaan. Bij zijn terugkomst vinden we de MOOC zoals we hem achterlieten, ongeacht het gebruikte medium (computer/tablet/smartphone).

Gamificatie : “met plezier leer je beter”, dat is de overtuiging van Arnauld Mitre. Het Coorpacademy-platform leent daarom uit de wereld van videogames om zijn gebruikers te behouden. Bijvoorbeeld dankzij de gevechtsmodus, waarmee je andere gebruikers van hetzelfde niveau kunt uitdagen… maar vooral de inhoud van de cursussen kunt bekijken.

De gemeenschap : het creëren van een link tussen lerenden is de uitdaging van elke online training.Om de deelname van elke gebruiker aan te moedigen, zijn de Digital Culture-modules opgebouwd in drie niveaus (basis, gevorderd, coach). Als de deelnemer eenmaal het laatste niveau heeft bereikt, kan hij daarmee anderen coachen.

De opleiding Digitale Cultuur bestaat al sinds 2014, maar was alleen in gesloten modus toegankelijk voor bedrijven. Sinds de start van het schooljaar in september 2015 staat het open voor iedereen: kmo’s/zko’s, maar ook particulieren. Er zijn vier verschillende formules: € 1,99 voor de basis, € 6,99 voor de basis, € 24,99 voor een pakket van vier lessen en tenslotte € 8 voor de all-inclusive formule.

*Coorpacademy is opgericht door Frédérick Bénichou, Arnauld Mitre en Jean-Marc Tassetto