Diane, 46, recruiter: “Ik voer een discrete strijd om senioren te rekruteren”

Nieuws

Waar komt deze overtuiging vandaan? Waarom heeft Diane (haar voornaam is veranderd) zich, gedurende de vier jaar dat ze rekruteringsconsulente is bij dit bureau, erop toegelegd om de gevestigde norm te willen opschudden? Degene die wil dat een goede kandidaat niet te oud is en gewapend met een soepel en coherent carrièrepad. Misschien omdat ze zelf, op 46-jarige leeftijd, als een senior wordt beschouwd en misschien ook omdat het pad dat haar naar deze functie heeft geleid niet zo soepel is als de cv’s waar haar klanten van houden.

Ik word geconfronteerd met totaal groteske en discriminerende verzoeken van bepaalde klanten. Wanneer er absoluut geen reden is.

Diane, wervingsadviseur

Van toerisme tot Europese autoriteiten

Want voor Diane begon het allemaal ver van HR, met een BTS in Toerisme. Na vier jaar heroriënteerde zij zich naar het managementassistentschap en bekleedde zij diverse functies op dit gebied. Begaafd met talen belandde ze in Brussel, waar ze tien jaar voor de Europese autoriteiten werkte. “Op dat moment voelde ik de behoefte om terug naar school te gaan”. Ze schreef zich in aan de Beaux-Arts in Brussel, voor avondlessen, en zette haar professionele activiteit voort. “Het idee was om me te richten op interieurdecoratie”.

Van beeldende kunst tot HR

Maar de behoeften van het gezin zullen anders beslissen, de creatie zal wachten en hier is ze terug in Parijs. Daar heeft ze een baan gevonden.officemanager bij een groot bedrijf. Een functie die ze waardeert vanwege de “Zwitserse zakmes”-kant. “We raken aan alles: zowel algemene dienstverlening als events, interne communicatie en HR”. En de ontdekking van dit laatste vakgebied is een openbaring voor haar die besluit om een ​​master human resources te doen op basis van een duale opleiding. Ze zal haar opleiding niet afmaken en zal worden aangenomen als adviseur bij het bedrijf waar ze nog steeds werkzaam is.

Senioren? Trouwer dan junioren

Sindsdien is ze een soort ambassadeur voor al diegenen die net als zij niet van de juiste school komen, met de juiste opleiding. Ook al degenen die de leeftijd van 45 jaar zijn gepasseerd, de leeftijd die voor veel banen klinkt als een vervaldatum, waarop men overgaat van de status van ervaren junior naar verbannen senior. Diana komt in opstand. Ze maakte er haar geheime gevecht van.

Bij de senioren vindt ze de kwaliteiten die de junioren niet hebben.

Senioren zijn het tegenovergestelde van wat ik Tinder-profielen noem die gewend zijn te zappen tussen banen en die soms niet eens op zoek zijn naar een vast contract.

Omgekeerd kunnen senioren door hun loyaliteit bedrijven geruststellen die hen willen ontmoeten en eventueel willen rekruteren. Tenminste degene die Diane aan hen presenteert.

De industrie geeft de voorkeur aan junioren

Want voor elke functie die haar klanten haar toevertrouwen, zorgt ze ervoor dat senior kandidaten op de door haar gepresenteerde shortlist terechtkomen. Worden ze behouden? Duidelijk niet altijd “vooral in de industrie”, volgens haar de meest onwillige sector om veertigers of vijftigers aan te nemen. “In de adviesbureaus waarvoor ik ook rekruteer, is het daarentegen eenvoudiger”. En Diane slaagt er niet alleen in senioren aan te trekken, maar ook kaderleden met atypische achtergronden zoals die van haar.

Atypische mensen passen zich beter aan

In tegenstelling tot wat we overal horen, blijft het terrein ongevoelig voor ongelijke profielen:

Bedrijven zijn nog steeds bang voor mensen die contracten voor bepaalde tijd hebben vastgeketend, zelfs tijdelijke perioden, maar ze realiseren zich dat het vaak werknemers zijn die zich super kunnen aanpassen aan nieuwe professionele omgevingen.

In ieder geval vaker dan degenen die twintig jaar in hetzelfde hokje hebben gezeten.

Wat betreft de kritiek die vaak ingaat tegen de lof van senioren die beweren alles te hebben gezien, alles te hebben gehoord en onhandelbaar te zijn, veegt ze die terzijde:

Senioren zijn meestal mensen die er niet van houden om voorgelogen te worden. Bedrijven moeten daar duidelijk over zijn. We mogen ze geen verhaal vertellen, noch over de doos zelf, noch over de post. Bedrijven die voorop lopen, hoeven er nooit spijt van te krijgen.

En de senioren, zoals de atypische die ook langs Diane’s kantoor komen. In vier jaar tijd hebben enkele tientallen geprofiteerd van zijn welwillende aandacht.

#Franchement sur , een originele en interactieve serie

De redactie van mobiliseert zich om kandidaten die vastbesloten zijn het woord te geven hun professionele leven veranderen. Omdat het niet altijd gemakkelijk is om openlijk te getuigen als je over je carrière praat, bieden we de mogelijkheid om anoniem te blijven. Als u denkt dat uw verhaal andere leidinggevenden kan inspireren, laat dan een bericht achter op[email protected]in een paar woorden je verhaal uitleggen. Specificeer in onderwerp “#Franchement”. Een journalist neemt contact met u op. Dank je.