Certificeer uw niveau Engels: de tests die in aanmerking komen voor de CPF

Vooruitgang op het werk

De hervorming van de beroepsopleiding begin 2015, gesymboliseerd door de invoering van de CPF (Personal Training Account), had duidelijk te lijden onder een vertraging bij het leren van Engels. De taalcursussen waren simpelweg vergeten uit de catalogi en het duurde enkele maanden voordat ze toegankelijk waren dankzij de CPF!

Sindsdien “is de situatie aan de kant van het opleidingsaanbod verbeterd”, meent Olivier Haquet, oprichter van de organisatie AdomLingua. De taalcertificaten die toegankelijk zijn dankzij het CPF zijn vermenigvuldigd:

TOEIC (Test of English for International Communication) kwam als eerste op de CPF-lijsten. Ultra populair onder Franse executives die trots (of niet) hun TOEIC-score op hun CV tonen, is de TOEIC ontwikkeld door het Amerikaanse ETS Global. Het bestaat in verschillende vormen (online, op papier) en op verschillende detailniveaus (Luisteren & Lezen, Spreken & Schrijven)

TOEFL : kleine broertje van de TOEIC, de TOEFL (Test of English as a Foreign Language) is meer bedoeld voor studenten die willen studeren aan een Angelsaksische universiteit. Het wordt minder erkend door rekruteerders en is alleen toegankelijk via het CPF voor bepaalde beroepstakken.

Bulaten : dit is de toets zakelijk Engels van Cambridge University. Het bestaat voor Engels maar ook voor Duits, Spaans en Frans als vreemde taal. Het is een online geautomatiseerde test, vrij eenvoudig te implementeren. Sinds de opname in de lijst van cursussen die toegankelijk zijn dankzij de CPF, heeft het goede vooruitgang geboekt in Frankrijk (vooral voor Duits en Spaans).

DCL : de Diploma Taalvaardigheid is een nationaal onderwijsdiploma dat beschikbaar is in dertien talen. Het profiteert ook van de opname op de CPF-lijsten, vooral voor talen zoals Portugees, Russisch of Arabisch. Maar het wordt ook gebruikt voor Engels. Het is een papieren test, wat betekent dat kandidaten naar een testcentrum moeten gaan om deze af te leggen. Sinds enkele maanden vermenigvuldigen de sessies zich in heel Frankrijk.

Zakelijke certificaten : dit is de nieuwste certificering die net op de markt is gekomen, of beter gezegd de drie nieuwe certificeringen. Het Nationaal Interprofessioneel Paritair Comité voor Werkgelegenheid en Vorming (COPANEF), bevoegd op dit gebied, heeft inderdaad de opname van de drie examens voor bedrijfscertificaten in de nationale interprofessionele lijst gevalideerd. Ze heten B1 Business Preliminary, B2 Business Vantage en C1 Business Higher en onderscheiden zich door hun niveau, van de meest beginner tot de meest expert. Hun kenmerken? Ze leggen de nadruk op mondelinge vaardigheden en vervangen het Business English Certificate (BEC) van Cambridge University. Bedrijfscertificaten komen nu in aanmerking voor het CPF voor iedereen, alle beroepstakken samen.

Opgemerkt moet worden dat de organisatie Gymglish, specialist in online cursussen Engels, ook de integratie van haar “in-house” certificerende training op de CPF-lijsten heeft verkregen.

Momenteel zijn alleen de formaten “test” toegankelijk via de CPF. Dit formaat houdt in dat de kandidaat niet kan falen: hij slaagt voor de test en behaalt een cijfer dat zijn niveau bevestigt. In tegenstelling tot examens, vooral die aangeboden door Cambridge University (First Certificate, Advanced Certificate en Proficiency), waarbij succes niet gegarandeerd is. De opleidingen die daarop voorbereiden komen op dit moment niet in aanmerking voor het CPF. Er zou niets moeten veranderen met de integratie ervan in de CPA (Personal Activity Account) die van kracht is op 1 januari 2017.

Kijk op de website waar je recht op hebt mijnaccounttraining