Deelnemen aan een shadow comex: welke effecten op de carrières van jonge kaderleden?

Vooruitgang op het werk

Het is een aanbod “dat niet kan worden geweigerd”. Antonin Decosse was 32 jaar oud en al tien jaar oud bij Adecco toen zijn werkgever hem in 2016 dit vleiende aanbod deed. Datzelfde jaar, toen hij nog student was aan de IAE in Perpignan, werd Victor Leboda benaderd door een Public Interest Group (GIP), het Pyrénées Méditerranée Invest Economic Development Agency, voor een soortgelijk en toch noodzakelijkerwijs anders. Beiden hebben gemeen dat ze hebben deelgenomen aan een schaduwcomex. Geen spijt, of zelfs meer.

In de schaduw van de ouderen

“Een schaduwkomex, als we de uitdrukking letterlijk vertalen, is een echte schaduwkomex”, legt Jean-Marie Peretti uit, professor bij Essec en specialist in managementinnovatie. Dit is een trend die zich in Frankrijk begint te ontwikkelen, aangedreven door groepen als Accor, die met succes met het idee hebben geëxperimenteerd. » Doel van het spel: veelbelovende profielen, meestal jonger dan 35, vragen om dezelfde kwesties te onderzoeken als hun oudsten in het directiecomité. “Het idee is om te zien hoe een vraag door deze generatie wordt behandeld door hen dezelfde informatie te geven. Maar elke schaduwkomex zal noodzakelijkerwijs anders zijn en zal de afdruk van de bestuursorganen dragen. »

Antonin Decosse bevestigt het spannende en plechtige karakter van de oefening. “De eerste keer zijn we een beetje geïntimideerd en willen we vooral naar anderen luisteren”, glimlacht hij. Bij Adecco Group zit de schaduwcomex tegelijk met de “echte”. Maar onder impuls van Christophe Catoir, voorzitter van de Adecco-groep, werd de toespraak snel vrijgegeven, zonder filter. De jonge executive waardeerde de oefening. ” Dit gaf me een globale visie van de groep en de operationele realiteit van elk van de entiteiten in Frankrijk.. U kunt een beroep doen op cross-functionele projecten zoals investeringsprioriteiten, het beheer van informatiesystemen of zelfs de verbetering van de dagelijkse dienstverlening. »

Lees ook : Codir, comex: wat is daar echt aan de hand?

Mening serieus genomen

“We waren daar om ons standpunt over de onderwerpen te geven en voorstellen te doen voor innovatieve oplossingen zonder enige censuur”, zegt Victor Leboda. De problemen van het agentschap voor economische ontwikkeling Pyrénées Méditerranée Invest zijn divers: het ontwikkelen van de economische aantrekkelijkheid van de regio, het aantrekken van innovatieve bedrijven of historische industriële bedrijven of zelfs het behouden van afgestudeerde studenten in haar vestigingen. ” We kregen te horen dat we onze mening en onze innovatieve voorstellen serieus namen.. »

Als geen van beiden spijt heeft van het avontuur, meet elk de impact anders. “De uitwisselingen waren vrij eenzijdig, alsof we gewoon creatief hersensap aan het herstellen waren, nuance Victor Leboda. Aan de andere kant leerde ik over de mening van andere jonge mensen van mijn leeftijd over onderwerpen die zelden met vrienden worden besproken als de context minder formeel is. Antonin Decosse voelde zich daarentegen meer in de uitwisseling. “Ik voelde me niet in een gevecht van ego maar in verantwoordelijkheid om bepaalde informatie uit het veld naar boven te kunnen halen en belicht onderwerpen die het directiecomité niet noodzakelijkerwijs kan identificeren of horen. Op het gebied van het beheer van informatiesystemen bijvoorbeeld, waar het om prioriteiten ging, konden we medewerkers helpen beter te presteren in hun dagelijks leven, en vooral investeren om hun leven gemakkelijker te maken. »

Effecten volgen

Een jaar later heeft iedereen zijn missie volbracht. En beiden vermelden de ervaring op hun cv online. “Ik weet niet of dit nuttig zal zijn voor mijn carrière, want een meerderheid van de jongeren van mijn generatie ambieert niet langer een ‘carrière'”, vat Victor Leboda pragmatisch samen. Vandaag werkt deze jonge afgestudeerde als groeimarketeer bij een Parijse start-up. ” Hoe dan ook, elke ervaring kan worden gewaardeerd in een interview als de context zich ervoor leent., en deze ook. »

Voor Antonin Decosse, wiens carrière deel blijft uitmaken van de Adecco Group, is het perspectief anders. Deze executive, momenteel uitvoerend bestuurder bij Badenoch & Clark, een groepsentiteit die gespecialiseerd is in de werving en beoordeling van kaderleden en managers, waardeerde dit blijk van vertrouwen. ” Het is een betrokkenheidsfactor in twee richtingen. Ik sta nu voor 2000% achter het directiecomité. En op dagelijkse basis stelt het me ook in staat om veel bredere projecten uit te voeren en dichter bij klanten te zijn. Ik heb veel geleerd, mijn netwerk uitgebreid en dit versterkte mijn verlangen om managementfuncties na te streven. » Uiteindelijk had hij vooral de indruk een trede te beklimmen.