De 5 nieuwe manieren om op kantoor te zitten

Vooruitgang op het werk

1. De yogabal

De trend verspreidt zich over Europa en over de Atlantische Oceaan. Thierry Bredel, hij is al een tijdje uitgerust met een “swissball”. “Ik adopteerde de yogabal als bureaustoel na een trip naar Rotterdam in 2008, herinnert deze bedrijfssportcoach zich. Sindsdien hebben veel van mijn studenten, senior executives en bazen het overgenomen. Ook al gaan ze een beetje door voor buitenaardse wezens in de open ruimte, ze erkennen dat het de houding veel goed doet door de spieren intelligent te laten werken. » Investeringskost: ongeveer vijftien euro. “Er zijn Amerikaanse modellen op wielen en met een echt record, maar die verliezen hun interesse, constateert de oprichter van de site persoonlijke trainer. De basic yogabal is er in verschillende maten. Over het algemeen vervangt de stoel met een diameter van 55 cm heel goed een standaardfauteuil. »

2. De (super)ergonomische stoel

“Op dit moment zie ik vooral de opkomst van ergonomische stoelen van hoge kwaliteit in kantoren om MSA’s en aandoeningen aan het bewegingsapparaat te bestrijden”, merkt François Stévignon op, arts en auteur van het boek Weg met rugpijn. Als hij niets tegen de yogabal heeft, maakt deze fysiotherapeut al 30 jaar onderscheid tussen “actief” en “passief” zitten. “Niet iedereen wil zonder rugleuning en in deze gevallen is het absoluut noodzakelijk om een ​​stoel te kiezen die de natuurlijke krommingen volgt en de lenden- en nekspieren effectief ondersteunt. Anders kunnen de gevolgen ernstig zijn. »

3. Blijf rechtop staan

Genoeg om meer… radicale ideeën op te wekken bij bepaalde leidinggevenden. “Wat als je stoel je vermoordde?” kopte onlangs een Amerikaans tijdschrift. “Een slechte zithouding is inderdaad gevaarlijk omdat het druk uitoefent op de lendenstreek, bevestigt Thierry Bredel. Franse leidinggevenden zijn te sedentair. Maar de hele dag staan ​​lijkt me niet erg realistisch. Als het goed was voor je gezondheid, zou het bekend zijn…”

4. De zit-sta stoel

François Stévignon is het daarmee eens. “Als je opstaat, krom je je rug met vermoeidheid en gewichtloosheid”, legt de dokter uit. Als we slecht zitten, geven we de voorkeur aan de ronde rug. Aan de andere kant is de fysiotherapeut voorstander van het compromis “zit-sta”, dat ook in zwang is. “Het kan met wat wij hogere ‘architectenstoelen’ noemen. U kunt staand werken dankzij hogere en soms licht hellende werkbladen. En als u gaat zitten, kunt u met deze stoelen uw bekken naar voren kantelen, met de dijen in een hoek van 45°. »

5. De sportstoel

Er blijft nog een laatste uitvinding over voor degenen die de geneugten willen variëren. Rennen op een loopband of trappend naar kantoor? Dit is mogelijk dankzij het hoofdkantoor van het bedrijf Levensduur. Is de investering (meer dan 1000 € toch…) de moeite waard? “Ik ben een beetje sceptisch over de mix van genres, nuance Thierry Bredel. Of we sporten, of we werken…” François Stévignon schrijft het slechts in kleine doses voor. “Een man kan zelden twee dingen tegelijk doen”, glimlacht hij. Sommige activiteiten lenen zich er meer voor, zoals lezen of een gesprek met een collega. Het kan, maar niet meer dan een paar minuten per dag. »

Celine Chaudeau © .fr