CV zonder ervaring: voorbeeld en tips voor succes

Zoek werk

Benadruk je vaardigheden in een cv zonder ervaring

Omschrijf je opleiding duidelijk in een eerste cv zonder ervaring

Om je eerste baan met cv zonder beroepservaring te krijgen, is het opleidingsgedeelte bepalend aangezien je hele opleiding er moet staan. Maak een lijst van al uw diploma’s, van de meest recente tot de oudste, en vermeld voor elk de titel van het diploma en vervolgens de school of instelling, evenals de plaats en het jaar van behalen.

Wees zo specifiek en volledig mogelijk:

  • Vermijd afkortingen.
  • Indien u een specialiteit had gekozen, een complementaire discipline had gevolgd, of indien uw opleiding bepaalde bijzonderheden bevatte, kan u dit aangeven voor zover dit uw profiel een meerwaarde geeft ten opzichte van de gezochte job of de beoogde beroepssector.
  • Geef in het kader van een niet-generiek diploma en bij een specialisatie enkele details.
  • Tot slot, als u een vermelding heeft gekregen, is het in uw belang om deze aan te geven.

Noteren : als je een aanvullende opleiding hebt gevolgd, zelfstandig of tijdens een stage, vermeld deze dan ook.

Goed om te weten : voor een eerste cv kun je je baccalaureaat en zijn reeks aangeven om de recruiter een overzicht te geven van je achtergrond. Voor de toekomst, als je eenmaal een paar jaar ervaring hebt, is het niet meer nodig om het op je cv te vermelden.

Presenteer uw ervaringen op een manier die uw professionele vaardigheden benadrukt

Zelfs als dit deel van je cv een beetje mager zal blijken te zijn voor een eerste baan, negeer het ervaringsgedeelte niet. Je kunt zowel over je stages als over je studentenjobs praten en ze presenteren als echte professionele ervaringen.

Neem een ​​eenvoudige presentatie over door de functies die je hebt bekleed onder elkaar op te sommen. Vermeld voor elk de betreffende periode, evenals het statuut waarin u uitoefende: stage, CDI, CDD, tijdelijk dienstverband, vrijwilligerswerk.

Vraag je je af of het relevant is om een ​​geïsoleerde stage op te nemen of een ervaring die geen verband houdt met je kwalificaties, zoals een vakantiebaan? Dit moet worden beoordeeld in het licht van de professionele vaardigheden die u naar voren gaat brengen en die kunnen variëren afhankelijk van uw sollicitatie.

Voorbeeld : ben je op zoek naar een functie als verkoper of communicatiemedewerker, dan is een baan als verkoper interessant. U kunt bepaalde vaardigheden benadrukken, zoals klantrelaties of het vermogen om te communiceren.

Vraag uzelf voor elk van uw ervaringen af ​​of het in uw belang is om deze toe te voegen en of u deze effectief kunt koppelen aan een vaardigheid of kwaliteit die van belang is voor de baan in kwestie.

Ons advies : koste wat kost de ervaringssectie invullen als je geen solide ervaring hebt, is nutteloos. Als je meerdere kleine baantjes hebt gehad, geef dan de voorkeur aan degenen die je van dienst kunnen zijn of een goede indruk kunnen maken, en indien nodig gewoon vermelden dat je tijdens je studie hebt gewerkt door bijvoorbeeld “veel studentenjobs” aan te geven. De recruiter moet het gevoel hebben dat je een relevante keuze hebt gemaakt om dit onderdeel intelligent te ontwikkelen.

Zet in op extra rubrieken in je cv

Om je gebrek aan ervaring te compenseren en je persoonlijke profiel uit te breiden, kun je extra secties in je cv opnemen:

  • Geef je cv een titel en voeg een klein tekstvak in om jezelf voor te stellen en je carrièremotivaties uit te leggen.
  • Spreek je een of meer vreemde talen? Maak een sectie Talen aan en geef je taalniveau aan, ook als je maar een paar schoolnotities hebt. Dit kan een echt pluspunt zijn als het bedrijf waar je je cv indient internationaal werkt.
  • Ging je stage heel goed, of heb je een goede relatie met een van je docenten? Je kunt een of twee mensen om toestemming vragen om hun aanbeveling op je cv te zetten.
  • Neem de tijd om uw gedragsvaardigheden goed te definiëren en gebruik ze om uw achtergrond, uw ervaringen en uw vaardigheden te versterken. Soft skills zijn belangrijker dan je denkt, zelfs voor een eerste baan.
  • Voeg een gedeelte met interesses toe aan het einde van je cv. U kunt de activiteiten die u beoefent aangeven en eventueel uitlichten als u bijzonder geïnvesteerd bent in een club, een vereniging of voor een bepaald doel.

Werk aan de lay-out van je cv voor een eerste baan

Je hebt geen werkervaring, maar je moet laten zien dat je goed kunt werken en effectief kunt worden in je werk. Hiervoor is het essentieel om een ​​professioneel CV te maken zonder valse noot.

Werk aan de lay-out van je cv om een ​​mooie lay-out te vinden. 3 keuzes zijn interessant om een ​​CV te maken zonder ervaring:

Ons advies : als je je cv hebt ingevuld: meerdere keren nalezen en zo mogelijk laten nalezen. Let op stijl en formulering. Uw gebrek aan ervaring moet worden gecompenseerd door een kwalitatief hoogstaand cv en niet worden versterkt door een slecht opgesteld of slecht afgerond document.

Een voorbeeld van een CV zonder beroepservaring gemaakt met Word

Ontdek ons ​​CV-template voor een eerste job, gemaakt met Word.

Voorbeeld CV zonder beroepservaring gemaakt met Word

Ons advies : ook de sollicitatiebrief is erg belangrijk: ontdek ons ​​advies voor een succesvolle sollicitatiebrief voor een eerste baan.