Ben jij echt gemaakt om te telewerken?

Vooruitgang op het werk

Welzijn en productiviteit zijn vaak genoemde voordelen voor de implementatie van telewerk. De hervorming van de Arbeidswet vergemakkelijkt nu het gebruik van deze vorm van werk en bedrijven moeten het verbod rechtvaardigen. Maar een of twee dagen per week weg zijn van je manager en/of team is niet voor iedereen even gemakkelijk.

Bescheiden en introvert

Je bent misschien een gekwalificeerde, ervaren en autonome leidinggevende, maar je hebt niet noodzakelijk het profiel van een telewerker – we hebben het hier natuurlijk niet over een dag telewerk die naar eigen goeddunken van een bevalling of een doktersafspraak wordt genomen. Naar het Journal of management and marketing research. Ze stelt voor dat bedrijven de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) persoonlijkheidstest gebruiken om de meest geschikte werknemers voor telewerk te selecteren, of, volgens haar, de persoonlijkheden die zo dicht mogelijk bij de ISTJ-classificatie komen. De “ISTJ’s” – I voor introversie, S voor sensatie, T voor denken en J voor oordeel – zijn introverte persoonlijkheden die concreet denken volgens objectieve criteria en hun activiteiten plannen. Dat suggereert ze ook niet alle managers zijn gemaakt voor gcreëer een team dat op afstand werkt en dat degenen die deze missie het beste kunnen uitvoeren, degenen zijn die zichzelf zullen positioneren als een “dienende leider”, een concept dat een managementhouding definieert die gebaseerd is op nederigheid, dankbaarheid, vergevingsgezindheid en altruïsme.

Lees ook : Telewerken: hoe u de hele dag efficiënt kunt zijn

Autonomie, zelfregulering en zelfmotivatie

“Telewerken vereist zelfregulering en zelfmotivatie”, zegt Clément Roucher, manager bij Greenworking, een adviesbureau gespecialiseerd in telewerken. De organisatie is zelfs cruciaal sinds één of twee dagen per week (de meest voorkomende vorm van telewerken in Frankrijk), je moet weten hoe je je tijd moet gebruiken en besteden aan de taken waarvoor telewerken het meest winstgevend is : degenen die rust en concentratie nodig hebben en waarvoor het bijzonder gunstig is om niet gestoord te worden. Maar ” sommigen hebben een vreselijke tijd om hun tijd te beheren: ze werken te lang of niet genoeg! “, merkt Yves Lasfargues op, directeur van het Observatorium voor telewerk.

Ben je goed “uitgerust”?

De specialisten zijn het er unaniem over eens: je moet ook uitgerust zijn om te telewerken, met een werkplek aan huis – werken op de bank is zeker niet aan te raden. Je moet ook een “telewerk-compatibele” familie hebben, niet zoals de beroemde politieke analist Robert Kelly wiens het BBC-interview Er is dit jaar veel over hem gesproken, en vooral over zijn kinderen.

Weet hoe u uw stress en uw netwerk kunt beheren

Tot In een tijd waarin de stress onder leidinggevenden toeneemt en de grens tussen werk en privé vervaagt, mag telewerk geen extra boosdoener worden. Een recent VN rapport wijs ze aan risico’s van verhoogde stress in verband met telewerken bij zeer mobiele werknemers. “De telewerker moet weten hoe hij met zijn stress om moet gaan en dus een professioneel netwerk hebben waarop hij kan rekenen in geval van een probleem”, besluit Yves Lasfargues.

Geen fulltime telewerken zonder telewerkervaring

Met het groeiende telewerk is er ook de kwestie van voltijds telewerken. Aan het hoofd van Anybox, een IT-dienstenbedrijf, heeft Christophe Combelles gekozen voor een vrij organisatiemodel zonder kantoor. De 14 medewerkers zijn allemaal in “volledig telewerk” en zijn gevestigd in de regio’s en in het buitenland. Uit ervaring identificeert hij dan ook profielen die niet erg geschikt zijn voor dit extreme telewerken: “Meestal vinden mensen die nooit ervaring hebben met telewerken of als freelancer het moeilijk om eraan te wennen. »

Minder overtuigd door telewerken? Het goede nieuws is dat het in Frankrijk vrijwillig en omkeerbaar is. Dit betekent dat een medewerker kan proberen te stoppen als het hem niet uitkomt.