5W: Hoe kan deze methode je helpen op het werk?

Vooruitgang op het werk

Wat is de 5W-methode?

Essentiële journalistieke schrijftechniek, de 5W-methode is bedoeld om alle dimensies van een onderwerp in te kaderen.

Om een ​​uitputtende presentatie op te stellen gebruikt de journalist daarom deze 5W-methode, die gebaseerd is op 5 vragen: Wat / Waarom / Waar / Wanneer / Wie.

Concreet gaat het dus om het definiëren van:

 • Wat : Over welk onderwerp hebben we het? Wat is het probleem? Wat is de aanvalshoek?
 • waarom : Waarom is dit onderwerp van belang? Waarom ontstaat het probleem op deze manier?
 • Waar : Om welk geografisch gebied gaat het? Waar vindt het evenement plaats?
 • Wanneer : Wanneer vond het evenement plaats?
 • Wie : Wie heeft er last van dit probleem? Wie zijn de mensen die met dit onderwerp te maken hebben?

Deze 5 W worden vaak aangevuld met de vraag naar de Hoe ; dat wil zeggen, van het hoe. Bijvoorbeeld: Hoe had de gebeurtenis kunnen plaatsvinden? Hoe is het probleem opgelost?

Dus elk artikel, hoe kort ook, moet beantwoord deze 6 vragen zodat het onderwerp als geheel wordt behandeld en voldoet aan de eisen van journalistiek schrijven.

Waarom en hoe de 5W-methode op het werk gebruiken?

Je bent geen journalist of blogger, maar je hebt gehoord over de effectiviteit van de 5W-methode en je vraagt ​​je af in welke gevallen je deze op het werk moet gebruiken?

Concreet, met de 5W-methode kun je een onderwerp vanuit alle hoeken verkennen. Het doel kan dus zijn om een ​​probleem te analyseren zonder een parameter weg te laten. De 5W-methode is dan een hulpmiddel bij het nemen van beslissingen, bijvoorbeeld in het kader van de lancering van een project.

Ook bij een storing of probleem in het bedrijf kunt u er terecht. Door een project te ontleden vanuit de hoek van de 5W’s, het is gemakkelijker om de oorzaken van een probleem te identificeren en om oplossingen voor te stellen.

De 5W-methode kan ook nuttig zijn voor: communicatie doeleinden. Of u nu intern moet communiceren over een project of extern moet communiceren om uw product of dienst bij uw klanten te promoten, met deze methode kunt ualle aspecten van uw project aanpakken. Door het beantwoorden van de vragen Wat? Waarom ? Waar ? Wanneer ? Hoe?, bouw je een compleet argument op om alle vragen te beantwoorden.

Noteren : Om de effectiviteit van de methode te garanderen, is het essentieel om nauwkeurig, volledig en objectief te zijn.

Voorbeelden van toepassing van de 5W-methode in het bedrijf

De 5W-methode om te communiceren: pitchen voor investeerders

Je bent een startup en moet een pitch voorbereiden om financiering te krijgen voor de lancering van je biologische babyvoedingbox-project.

Om vertrouwen te wekken, de controle over uw project te bewijzen en investeerders te overtuigen, heeft u 2 minuten. Overloop de antwoorden van de 5W’s om geen belangrijke informatie te vergeten.

 • Wat ?
  Wij zijn een jong bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van kleine biologische potjes voor baby’s, en vandaag hebben we een lening van 20.000 euro nodig om ons project te lanceren.
 • Waarom ?
  De realisatie van de kleine potten vereist dat ze uitgerust zijn met machines en dat belangrijke sanitaire beperkingen gerespecteerd worden. De huur van een productieplaats, de aankoop van materiaal en het inhuren van 2 personen (een kok en een bereider) vereist een budget van 60.000 euro voor het 1e jaar. Gezien onze initiële inleg van 40.000 euro is een lening van 20.000 euro nodig.
 • Waar ?
  Ons bedrijf, gevestigd in Nantes, streeft ernaar om zich in het 1e jaar nationaal te ontwikkelen en vanaf het 3e jaar op Europese schaal. Onze werkplaatsen zullen worden opgezet in de buitenwijken van Nantes, dicht bij onze huizen en in een gebied met lage huren.
 • Wanneer ?
  De lancering is gepland voor 6 maanden. We zouden dus graag binnen 2 maanden de lening krijgen om een ​​proefproductie te lanceren en de productielijn te optimaliseren voor de officiële lancering.
 • Die ?
  Ons product is bedoeld voor baby’s van 6 maanden tot 2 jaar. Onze persona: de CSP+ moeder van 30-35 jaar, die biologisch voedsel consumeert, zich bewust is van de impact van voeding op de gezondheid en bezorgd is over het consumeren van lokale/Franse producten.
  Op nationaal niveau vertegenwoordigt dit XX potentiële klanten die al worden aangesproken door de merken X, Y en Z. Met het doel om binnen 3 jaar 10% van deze markt te verwerven, verwachten we XX klanten tegen 2024, d.w.z. een omzetcijfer van XX euro.

Hoe gebruikt u de 5W-methode voor het beheren van een storing?

Nuttig in verschillende stadia van het besluitvormingsproces, maakt de 5W-methode het ook mogelijk om:de oorzaken van een probleem identificerenzodat je dan kunt de juiste oplossingen vinden voor de oplossing ervan.

Nadat u het probleem heeft aangegeven, gebruikt u de 5W-methode om alle parameters met betrekking tot dit probleem in te vullen. Afhankelijk van het vraagstuk is het mogelijk om de volgorde van de vragen te regelen.

 • Wat ?
  Ondanks de optimalisatie van de productietool en een versterkt logistiek team, wordt elke bestelling te laat geleverd.
 • Waarom ?
  Dit probleem werd niet onmiddellijk opgemerkt, maar werd gemeld door de dienst na verkoop, die de meeste klachten over dit onderwerp ontvangt. Dit is dan ook een probleem dat met voorrang moet worden opgelost.
 • Die ?
  De afdelingen die betrokken zijn bij de productlevering zijn: het verkoopteam, dat bestellingen ontvangt en verwerkt, het productieteam, het logistieke team en de bezorgafdeling.
 • Wanneer ?
  Vertragingen in de levering lijken vaker voor te komen bij bestellingen die in het weekend worden geplaatst. Ze worden gemiddeld 2 dagen na de aan de klant aangekondigde datum geëvalueerd.
 • Waar ?
  De vertragingen betreffen vooral leveringen buiten de regio.

Om zo volledig mogelijk te zijn, legt u deze methode voor aan de andere medewerkers van uw team en vat u de antwoorden samen.