5 tips om je netwerk te ontwikkelen tijdens een stage

Vooruitgang op het werk

“Het is essentieel om zo jong mogelijk te beginnen met netwerken”, benadrukt Maxime Maeght, auteur van het boek Studenten, jonge professionals: hoe u uw netwerk opbouwt. “Stage is een mooie kans om te beginnen bouw je netwerk op, wat erg handig kan zijn bij het vinden van je eerste baan. Volgens Laurence Guichard, hoofd oriëntatie en professionele projecten aan de Pôle Léonard de Vinci, “De netwerkfase wordt vaak over het hoofd gezien door studenten. De informatie die het verzamelt, is echter van fundamenteel belang voor het succes van toekomstige vergaderingen en interviews! »

>>Vind onze stageaanbiedingen

De netwerkstrategie in 5 concrete punten

Of je nu de stijl hebt om overal te netwerken of om voorzichtig te zijn, het is raadzaam om bepaalde basisregels te volgen om dit te doen haal het meeste uit een stage zonder eruit te zien als een opportunist.

1. Strooi niet over contacten

De aanpakstrategie van professionals moet onderbouwd zijn met als doel een langetermijnverbinding tot stand te brengen, herinnert Laurence Guichard zich. “Je moet de tijd nemen om na te denken over je doel en jezelf afvragen: ‘Welke informatie heb ik nodig?’ vooral geen opportunistische benadering en verzameling visitekaartjes ! “. We zullen dus de voorkeur geven aan de kwaliteit (en verscheidenheid!) van de contacten boven de kwantiteit. ” Hij is het is niet nodig om “zwakke” contacten te vermenigvuldigen, dat wil zeggen die weinig te maken hebben met uw langetermijndoelstelling.

Lees ook : Eerste stagedag: hoe maak je een goede indruk

2. Zorg voor uw e-reputatie

Stagiaires mogen hun online aanwezigheid niet verwaarlozen. “Je moet controleren wat het web over je weet… en de nodige wijzigingen aanbrengen”, waarschuwt Laurence Guichard. Het netwerk is een kwestie van vertrouwen, zij adviseert om zo transparant mogelijk te zijn en uw communicatie te verzorgen. “Wees voor elk van uw publicaties (CV, netwerken) en vergaderverzoeken duidelijk over uw doelstelling en uw vaardigheden. Gebruik relevante zoekwoorden en plaats inhoud die u waardeert », werken of projecten uitgevoerd tijdens je studies of vorige stages bijvoorbeeld.

3. Stel je open voor andere medewerkers van andere afdelingen

Relationele intelligentie en menselijke kwaliteiten zijn essentieel voor netwerken. “Wees nieuwsgierig. Laat je aannames los en heb oprechte interesse in de mensen die je ontmoet, moedigt Laurence Guichard aan. Het is door interesse te tonen in de professional dat hij geïnteresseerd zal zijn in jou… Het ontwikkelen van je netwerk is vooral een activiteit van wederzijdse hulp en delen, gebaseerd op menselijke en authentieke relaties. En vergeet niet jezelf af te vragen hoe jij op jouw beurt nuttig kunt zijn. »

>>Vergeet niet je CV in te dienen in onze CV-bibliotheek die door meer dan 15.000 recruiters wordt gebruikt

4. Grijp kansen

Een stage biedt veel mogelijkheden om verbanden te leggen’, mits om te voorkomen dat u tussen stagiaires blijft, om in contact te komen met professionals (die van zijn afdeling maar ook van anderen, klanten, leveranciers, enz.) en om, wanneer ze worden aangeboden, deel te nemen aan bedrijfsacculturatieprogramma’s”, zegt Laurence Guichard. Maxime Maeght herinnert zich: “ Een stage blijft een gouden kans om links te creëren zodra je binnenkomt in het bedrijf.. Interne evenementen zoals afscheid en diverse vieringen zijn perfect om mensen te ontmoeten die op andere afdelingen werken. »

5. Onderhoud uw relaties na de cursus

Om de banden na afloop van de stage te behouden, pleit Laurence Guichard voor actieve en pragmatische communicatie. ” Bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van je stage. Stuur een vertrekbericht naar klanten en leveranciers, met toestemming van je stagebegeleider. Geef regelmatig updates over je carrièrepad na de cursus. Deel artikelen of uitnodigingen voor conferenties. Onderhoud uw online aanwezigheid. En vergeet niet om aan het eind van het jaar je wensen door te sturen om je netwerk weer te activeren. »

Een stagiair moet “een zo goed mogelijke herinnering aan zijn tijd in het bedrijf achterlaten”, bevestigt Maxime Maeght, door bijvoorbeeld een afscheidsborrel, een rondleiding door de kantoren en het versturen van een vertrekmail waar u uw persoonlijke gegevens kunt vinden. Hij onderstreept ook het belang van contact houden met andere stagiaires. “Deze vormen een eerste cirkel om zijn netwerk te verdichten. Inderdaad onmogelijk om te weten wie wat zal doen of zo’n cursus zal hebben, vandaag onvermoed…”.