5 samenwerkingsspellen voor beter beheer

Vooruitgang op het werk

De “delegatiepoker” om de kaarten op tafel te leggen

“Delegation poker” (uitgevonden door Jurgen Appelo met downloadbare kaarten hier) is een heel eenvoudig spel waarmee je bijvoorbeeld grijze gebieden in besluitvormingsmechanismen kunt aanwijzen”, legt Frédéric Rey-Millet uit, auteur van het boek Management spel. Voor een bepaald probleem laat elke speler zijn kaarten zien en schat hij het waargenomen aandeel van de delegatie tussen 1 (geen delegatie) en 7 (totale delegatie). “We kunnen beginnen met simpele onderwerpen zoals de keuze van vakantiedata. Niets beters om de dialoog aan te gaan en spanningen te identificeren”, meent de oprichter van de firma Ethikonsulting die zojuist een tiental emblematische spellen heeft verzameld in een Management Box, een echte spellendoos bestemd voor bedrijven. “Het doel van deze games is heel divers, ze laten vaak op een leuke manier echte managementvragen aan de orde komen. »

Van de “Speedboot”: om de turbo te plaatsen (of zinken te voorkomen)

Je hebt geen kaarten nodig om Speedboot te spelen, alleen een welwillende scheidsrechter. “Ik treed met deze game vaak op als facilitator in bedrijven”, legt Raphaël Goumot uit, oprichter van de firma Creagile en adviseur in collaboratieve games. De boot vertegenwoordigt een bedrijf, een product of een team en het doel van dit samenwerkingsspel is om de collectieve remmen te identificeren om veilig aan te komen. Met behulp van een tabel of tekeningen kan elke speler de “ankers” identificeren die hem volgens hem verhinderen vooruit te komen. “Dankzij metaforen kunnen we elkaars ideeën makkelijker verwoorden en structureren. Wat is dit anker, wat is de impact ervan, hebben we het lang gesleept? De rol van de arbiter, intern of extern aan het bedrijf, is dan om te vertalen wat er wordt gezegd. “Omdat het spel iedereen in staat stelt zich uit te drukken en deelnemers veel dingen kunnen ontrafelen. »

De “Visfilosofie”: gaan vissen naar complimenten

Frédéric Rey-Millet houdt van games die serieuzer zijn dan ze lijken, zoals “Fish Philosophy”. Zijn enige regel? Positief doorgeven. “Je kunt je laten inspireren door een dartborddoel en verschillende gebieden opnemen die zijn gewijd aan werknemers, het team of zijn klanten en kiezen wie je beurtelings aanspreekt, legt de consultant uit. . Het idee is om zowel de ‘irriterende stoffen’, maar ook alles wat positief is in een relatie, te identificeren en een of meer goede besmettelijke praktijken te verspreiden. » Doel van het spel: verander je houding en je relatie tot anderen. “Het gaat erom iemands dag op te fleuren, bijvoorbeeld met een attent gebaar of positieve feedback. Het lijkt niet veel, maar het verandert alles. »

https://www.youtube.com/watch?v=hgG6b_kpPuo

“Remember the future”: of terugkeer naar succes

“We vinden alles onder collaboratieve games”, somt Raphaël Goumot op. De meeste zijn ontworpen in Californië en bestaan ​​uit het samen bouwen van ideeën en actiemiddelen. Ultieme favoriet van deze expert: “Remember the Future” (“Remember the Future”, uitgevonden door Luke Hohmann die de regels uitlegt in onderstaand filmpje). “Het is verreweg degene met de meest complexe regels, maar ook een van de meest interessante. » Doel van het spel: vraag de deelnemers zich het succes van een project voor te stellen en dan terug te komen op de stadia van dit succes. “We nemen volledig de tegenovergestelde kijk op de prospect om ons een retrospectief voor te stellen. “Beginners onthouden! “Sommige onderdelen duren anderhalf uur, maar ik heb al workshops gegeven die twee dagen achter elkaar duurden. »

Een hackathon om haar medewerkers uit te dagen

Het spel kan ook worden gebruikt om zaken te stimuleren. Dit is het geval bij de hackathon. “Het is een soort samenwerkingsmarathon die in de basis is ontworpen voor ontwikkelaars, maar aanpasbaar is”, vat Raphaël Goumot samen. In plaats van medewerkers tegen elkaar op te zetten, onderwerpen we ze aan dezelfde uitdaging. Het is leuk en vaak erg productief. Tijdens de “HRackathon”, die eind maart 2015 werd georganiseerd binnen de muren van Ecole 42, leenden medewerkers van AXA France, Danone en Société Générale zich bijvoorbeeld met de hulp van de studenten van Xavier Niel aan het spel om een ​​nieuwe HR-toepassing uit te vinden . “De multidisciplinaire teams konden heel snel samenwerken”, zegt Christine Gas, directeur HR-communicatie bij Danone. Gedurende deze twee dagen voelden we een echte samenhang ondanks deze zeer verschillende werelden. De ideeën van de deelnemende teams zijn inspirerend en het resultaat ronduit indrukwekkend. Het winnende team (Danone) had slechts 48 uur nodig om een ​​nieuwe relationele rekruteringstoepassing uit te vinden.