5 activiteiten om je concentratievermogen te verbeteren

Vooruitgang op het werk

1. Speel de azen van het stuurwiel

Wilt u een rondje rijden in een Porsche? Het schijnt erg goed te zijn voor de geest. “Onze racecursussen en cursussen voor gevorderden zijn erg populair bij managers”, legt David Raffin uit, een van de managers van Actua Organization, een complex dat zich toelegt op motorsport. Doel van de manoeuvre (puur automotive): cultiveer strengheid en concentratie. ” Een foutje op een circuit vergeeft het niet en veel bedrijfsleiders gebruiken de autosport om hun energie te kanaliseren. “Effectief, maar niet gegeven, hij herkent het. “Tussen de € 1.500 en € 3.000 per dag. Maar we zijn in gesprek met liefhebbers. Er zijn andere minder dure activiteiten, zoals golf, die ook zeer effectief zijn. »

2. Een goede mindgym

En waarom lukt het je niet om je beter te concentreren dankzij… schaken? Observatie, analyse, strategie, zelfbeheersing en meer. Voor Chrystèle Stawinski zouden onder meer veel managers er baat bij hebben om aan de slag te gaan. “Je moet maar eens kijken hoeveel beslissingen je tijdens een wedstrijd kunt nemen, met een beetje sereniteit en in het algemeen het krampachtig raadplegen van je laptop vermijdend”, benadrukt deze coach. En door te spelen, kun je je hersenen opnieuw leren en voorkomen dat je bij de minste taak wordt afgeleid door e-mails of parasitaire gedachten.. “Maar deze adviseur stelt de weerspannige snel gerust. Het idee is gewoon om een ​​gymnastiek van de geest of het lichaam te vinden, die je dwingt jezelf af te sluiten van de rest, vervolgt ze. In een ander genre is zwemmen geweldig. Want naast het loskoppelen, dwing je jezelf om je te concentreren op je ademhaling. »

3. Een paar momenten van ontspanning

“Sport in al zijn vormen is echt geweldig”, bevestigt consultant Silvana Frazzetta, oprichtster van Atmosphere Coaching. We blazen stoom af, we laten adrenaline vrij en we zijn er goed vanaf. Maar deze coach laat haar cliënten ook graag kennismaken met andere praktijken die even zachtaardig als effectief zijn. “Ik organiseer vaak leiderschapsseminars met deelnemers die niet zo dicht bij hun lichaam staan. Ik laat ze soms kennismaken met wandelen in het bos en vooral met meditatie. » Gegarandeerde efficiëntie. “Het is gewoon een moment waarop je ademhaalt en je concentreert op je ademhaling. Om het regelmatig te oefenen, bevestig ik dat het is spectaculair omdat de ontspanning van het lichaam het mogelijk zal maken om een ​​ongelooflijke helderheid op het niveau van de hersenen te ontwikkelen. Om opnieuw te leren concentreren, vind ik dat er niets aan te vergelijken is. En bovenal kan het overal worden beoefend, in het transport, op kantoor en zelfs in een vergadering. »

4. Leer gebeurtenissen te visualiseren

Waarom jezelf ervan beroven? “Als een goede concentratie dagelijks nuttig is, kan het bijvoorbeeld doorslaggevend zijn tijdens een onderhandeling”, verzekert Gérard Enggasser. De oprichter van het bedrijf Cap Manager oefent en leert visualisatie aan zijn teams. “De grootste atleten doen het. En voor een betere concentratie, vooral bij verkopers, werkt het ook heel goed. Het idee is om het interview dat we gaan afnemen te leren visualiseren. “Voordat we vertrekken, proberen we ons mentaal voor te bereiden op alle situaties, goed of slecht. Hierdoor kunt u al uw concentratie behouden en het onverwachte beperken. Deze consultant, auteur van de gids “Hoe beheer je je TPE?”, nodigt iedereen uit om deze gymnastiek van de geest te oefenen om niet overweldigd te worden door hun emoties. “Als je je voorstelt dat een bankier je vertelt dat het moeilijk zal zijn om een ​​lening te krijgen, dan zeg ik niet dat die verloren is en vraag ik hem meteen wat er nog meer nodig is om die lening te krijgen. Dit zijn permanente herformuleringsoefeningen. »

5. En een goed dieet!

Maar uiteindelijk blijf je misschien hangen aan een (klein) dieet. “Afgezien van welke activiteit dan ook, hangt concentratie vooral af van een goed timemanagement volgens je biologische ritme”, legt businesscoach Pascale Joly uit. U hoeft geen arts te raadplegen. “Je moet jezelf gewoon een beetje observeren om te weten wanneer je bijzonder moe bent of juist efficiënter. In mijn geval weet ik dat het bijvoorbeeld heel vroeg in de ochtend is. Tegelijkertijd herinnert deze adviseur ons eraan dat we onze natuur een beetje kunnen helpen. ” Concentratie is noodzakelijkerwijs gekoppeld aan de kwaliteit van leven en voedsel. Een zware maaltijd ’s middags, vooral met alcohol, is erg schadelijk. Soms is er maar een kleine verandering in het dieet nodig om kostbare momenten van concentratie terug te winnen in de vroege namiddag, wanneer iedereen in slow motion aan het werk is…”