35 dagboekaanwijzingen voor tips voor geestelijke gezondheid en zelfreflectie

Vooruitgang op het werk

Soms weet je pas hoe je je voelt als je het opschrijft.

Het is gemakkelijk om in jezelf te verdwalen gevoelens en emoties. Maar of je nu dichterbij komt dagboekschrijven als een zelfzorgritueel of een coping-strategie om geestelijke gezondheidsproblemen aan te pakken, deze praktijk biedt een uitlaatklep om uw gedachten beter te begrijpen.

Hoe nuttig het ook kan zijn om de pen op papier te zetten, het is moeilijk om te weten waar je moet beginnen, vooral als je niet zeker weet hoe je je gevoelens moet uiten. Dat is waar dagboekaanwijzingen voor geestelijke gezondheid kunnen helpen. Deze schrijftips bieden een startpunt om uw gedachten op gang te brengen of uw aandacht te richten op een gevoel of gebeurtenis die u moet verwerken.

6 voordelen van journaling voor de geestelijke gezondheid

Hoewel het misschien simplistisch lijkt, kan het schrijven in een dagboek voor geestelijke gezondheid uw geest en lichaam verlichten. Het vastleggen van uw diepste gedachten en gevoelens in een dagboek of dagboek heeft bewezen voordelen, zoals een lagere bloeddruk, een verbeterde long- en hartfunctie en minder symptomen van psychische aandoeningen.

Hier volgt een dieper inzicht in de zes voordelen van deze praktijk:

1. Verwerkt emoties

Soms laten ervaringen en gebeurtenissen je achter met een moeilijke knoop van emoties die je moet ontwarren. Wanneer je ze opkropt, kunnen ze naar de oppervlakte komen, wat tot ernstiger problemen kan leiden. Een dagboek bijhouden voor de geestelijke gezondheid biedt een drukventiel en een veilige ruimte om ze los te laten. En volgens een onderzoek van het Journal of Personality and Social Psychology vermindert het benoemen van die emoties de greep ervan en maakt ze beter beheersbaar.

2. Biedt duidelijkheid en perspectief

Door een dagboek bij te houden, ontstaat er ruimte tussen jou en je gedachten, waardoor het gemakkelijker wordt om ze objectief te onderzoeken voordat je ze als waarheid accepteert.

Die afstand wordt cognitieve defusie genoemd en helpt je de situatie te evalueren die deze gevoelens heeft veroorzaakt, te beslissen wat er vervolgens moet gebeuren en een pad voorwaarts te creëren. Het gaat niet om ontkenning, maar om het vinden van de kracht om afstand te nemen van negatieve zelfpraat en objectieve waarheden te onderzoeken.

3. Verbetert de communicatie

Wanneer u zich in het heetst van de strijd bevindt, vindt u het misschien moeilijk om uw emoties duidelijk te uiten. Het helpt je om ze op te schrijven zelfreflectie en deze gevoelens onder woorden brengen, zodat u ze beter aan anderen kunt uitleggen zonder over uw woorden te struikelen – een proces dat verdiept relaties en dwarsboomt eenzaamheid.

4. Helpt opmerkzaamheid

TurniDoor uw aandacht naar binnen te richten wanneer u een dagboek bijhoudt, kunt u zich op uzelf concentreren en verbinding maken met uw emoties. Door bewuster te worden, kun je:

5. Draagt ​​bij aan zelfzorg

Journaliseren is een praktijk van zelfzorg, en door zelfzorg in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u beter omgaan met stress, de lichamelijke gezondheid verbeteren en uw energie verhogen. Deze zijn vooral belangrijk als u moeilijke tijden doormaakt. Het schrijven in je dagboek kan de eerste stap zijn bij het opzetten van zelfzorgrituelen die je maken veilig voelen en inhoud.

6. Helpt u omgaan met geestelijke gezondheidsproblemen

Het bijhouden van een dagboek documenteert uw gevoelens en geeft u een veilige plek als u geestelijke gezondheidsproblemen ervaart. Hoewel het de hulp van een professional niet kan vervangen, kan de praktijk u ondersteunen bij het omgaan met veelvoorkomende uitdagingen, zoals:

35 dagboekaanwijzingen voor geestelijke gezondheid

Een dagboek bijhouden is een van de vele vaardigheden waarvan onderzoekers hebben ontdekt dat ze je helpen copingvaardigheden op te bouwen en je emoties te verwerken, naast het praten met een arts uit de geestelijke gezondheidszorg. Als u geestelijke gezondheidsproblemen ervaart, praat er dan ook over met een bevoegde arts. Schrijven in een dagboek is een hulpmiddel, wat betekent dat het slechts één stap op uw reis is. Hulp zoeken is een ander.

Ongeacht het type dagboek waar u voor kiest – of het nu bullet, stream of awareness of visueel is – deze dagboekideeën voor de geestelijke gezondheidszorg kunnen u helpen hou op met piekeren. Hier leest u hoe u uw ware gedachten, gevoelens en ideeën uit uw hoofd en op papier kunt krijgen.

Aanwijzingen voor het bijhouden van dagboeken voor beginners

Deze schrijfprompts zijn perfect als je net begint met een dagboek. Beschouw ze als een warming-up om je oefening een boost te geven en te wennen aan het schrijven authentiek en eerlijk.

1. Wat kun je vandaag doen om beter voor jezelf te zorgen?

2. Wat zijn vijf dingen over jezelf waarvan je wilt dat mensen ze weten?

3. Als je iets aan je leven zou moeten verbeteren, wat zou dat dan zijn? Waarom?

4. Waar denk je als eerste aan als je bedenkt waardoor jij je veilig voelt?

5. Wat is iets waardoor jij je blij of tevreden voelt?

man-en-vrouwen-hand-in-hand-tijdschrift-aanwijzingen-voor-geestelijke gezondheid

Tussentijdse journaalprompts

Deze dagboekaanwijzingen zijn geweldig als u eenmaal vertrouwd bent met schrijven als onderdeel van uw dagelijkse leven. Ze zullen je helpen je focus verder naar binnen te richten en een diepere zelfreflectie te bevorderen.

6. Wat is je eerste coping-mechanisme dat komt in je op? Denkt u dat het nuttig of schadelijk is, en waarom?

7. Schrijf een lijst met 10 dingen die je tijdens de les wilt kunnen onthouden slechte dagen.

8. Schrijf een pad op naar iets dat je in het leven wilt bereiken manifesteer het.

9. Schrijf een brief aan je jongere zelf. Wat zou je ze willen vertellen?

10. Schrijf een brief van vergeving aan iemand die u pijn heeft gedaan, inclusief uzelf, zonder deze te versturen.

Het dagboek roept op tot dankbaarheid

Of het nu gaat om een ​​speciaal dagboek of om af en toe een dagboekaantekening, waar je over schrijft waar je dankbaar voor bent kan uw focus verleggen van schaarste naar overvloed.

11. Schrijf over een moment waarop je ongecontroleerd lachte.

12. Waardeer een vriend of geliefde die ver weg woont maar je dierbaar is.

13. Kijk rond. Noem vijf dingen die u helpen in uw dagelijks leven, fysiek of anderszins.

14. Voor welk aspect van uw gezondheid bent u dankbaar?

15. Wat is één ding aan jezelf dat je bewondert?

Journal vraagt ​​om genezing

Herstellen van een trauma vereist innerlijke kracht en moed die misschien niet altijd duidelijk zijn als je midden in het genezingsproces zit. Door een dagboek bij te houden, kunt u deze reserves terugvinden wanneer u ze het meest nodig heeft.

16. Beschrijf een ervaring die je uiteindelijk sterker heeft gemaakt.

17. Wie zijn enkele mensen die je over onvoorwaardelijke liefde hebben geleerd toen je op je dieptepunt zat?

18. Wat zijn enkele van de belangrijkste mijlpalen op je genezingsreis tot nu toe?

19. Schrijf 10 op affirmaties voor jezelf gerelateerd aan waar u zich bevindt in uw genezing.

20. Schrijf vijf aspecten van je identiteit op (persoonlijkheid, routines, relaties, hobby’s) die zijn veranderd vanwege je pijn- en genezingsreis.

tijdschrift-motiverende-citaat-tijdschrift-prompts-voor-geestelijke-gezondheid

Journal vraagt ​​u om verbinding te maken met uw lichaam

Uit een onderzoek uit 2019 van cosmeticabedrijf Dove, ‘The real cost of beauty ideals’, bleek dat ontevredenheid over het lichaam 16% van de Amerikanen ouder dan 10 jaar ernstig treft, ongeacht geslacht. Als u zich binnen dat aantal identificeert, of af en toe een boost van eigenwaarde nodig heeft, kunnen deze dagboekaanwijzingen u helpen weer contact te maken met uw fysieke zelf en uw lichaam te waarderen voor wat het is.

21. Wat doet je lichaam voor je dat het uniek maakt?

22. Wat is je favoriete bewegingsvorm?

23. Wat zijn drie geweldige herinneringen die zonder je lichaam niet mogelijk zouden zijn geweest?

24. Beschrijf jezelf aan een vreemde.

25. Denk na over jouw slaap hygiëne gebruiken.

Journalen stimuleren zelfreflectie

Wanneer moeilijke situaties je dagelijkse leven vullen, kun je gemakkelijk het contact met je identiteit verliezen terwijl je bezig bent met het blussen van de branden. Deze dagboekaanwijzingen zullen u helpen maak verbinding met wie je bent in het huidige moment.

26. Wat geeft je het gevoel dat je de controle hebt?

27. Noem je drie grootste doelen in het leven. Zijn deze doelstellingen anders dan één, vijf of tien jaar geleden?

28. Ben je introvert of extravert? Hoe heeft het jouw leven gevormd?

29. Als je een themalied zou hebben, wat zou dat dan zijn?

30. Wat zou je willen dat anderen over jou wisten?

Een dagboek vraagt ​​om zelfliefde

Soms heb je een herinnering nodig dat je het verdient om geliefd te worden, vooral als je het moeilijk hebt. Hier zijn enkele schrijftips om u te helpen alle redenen te onthouden jij verdient liefde en genegenheid van de mensen om je heen, inclusief jezelf.

31. Hoe kunt u verlengen? zelfcompassie tegen jezelf als je een fout maakt?

32. Wat zijn enkele belemmeringen voor het tonen van eigenliefde?

33. Vijf dingen die jou uniek maken zijn…

34. Noem je drie grootste onzekerheden en er vervolgens over schrijven vanuit het perspectief van iemand die ze mooi vindt.

35. Beschrijf gedetailleerd wanneer u zich het prettigst voelt in uw vel.

dagboek-aanwijzingen-voor-geestelijke gezondheid van koppels die elkaars hand vasthouden

3 snelle tips voor het schrijven van een dagboek

Hoewel het schrijven in een dagboek vrij eenvoudig lijkt, is het gemakkelijk om een ​​consistente praktijk te verwaarlozen of alleen oppervlakkige gevoelens te onderzoeken. Hier zijn enkele dingen die u moet onthouden om uw ervaring te maximaliseren:

  1. Blijf erbij: Uit onderzoek blijkt dat je, om de praktijk effectief te laten zijn, minimaal 30 dagen regelmatig een dagboek moet bijhouden. Je moet er ook voor zorgen dat je dit doet in een veilige ruimte waar je open en eerlijk kunt zijn.
  2. Kies een methode die voor u werkt: Er is meer dan één manier om een ​​dagboek bij te houden. Als pen en papier je niet aanspreken, kun je een tekstverwerker of een online app gebruiken. En als u weinig tijd heeft, kunt u een bullet journal maken waarin u uw gevoelens in puntvorm noteert. Een visueel dagboek of vision board is ook een goede optie als je jezelf liever uitdrukt door middel van tekeningen en afbeeldingen.
  3. Zoek extra hulp: Als u worstelt met uw emoties, neem dan contact op met een professional in de geestelijke gezondheidszorg Voor assistentie. Een dagboek bijhouden is slechts een hulpmiddel, en soms heb je begeleiding nodig om het effectief te gebruiken en echt te groeien.

Een positieve stap voorwaarts

Iedereen ervaart stress en overweldiging. Door een dagboek te starten, zet u een stap in de richting van meer duidelijkheid en zelfbewustzijn. Het gebruik van deze dagboekaanwijzingen voor geestelijke gezondheid kan u helpen een voedzaam zelfzorgritueel op te bouwen en vollediger tot uiting te komen in uw leven en relaties – en vooral voor uzelf.