3 redenen om de film “La syndicaliste” vanaf 1 maart in de bioscoop te zien

Nieuws

Reden 1 – Begrijp wat een zakelijke klokkenluider is

Op een ochtend Maureen Kearney, CFDT uitvoerend vertegenwoordiger en algemeen secretaris van het European Group Committee Areva – gespeeld door een meesterlijke Isabelle Huppert – wordt thuis aangevallen. Ze werkte aan een gevoelig dossier in de Franse nucleaire sector en stond onder gewelddadige druk, zowel politiek als van zijn leiderschap, om de affaire in de doofpot te stoppen.

Wat is een klokkenluider

Een klokkenluider is iemand die informatie openbaar maakt informatie over activiteiten die een bedreiging vormen voor of schade toebrengen aan het algemeen belang.

Leer meer over de klokkenluider van het bedrijf

Twee uur lang ontdekken we het dagelijks leven hiervan klokkenluider gemaakt van geweld, lage slagen, manipulatie… tot en met agressie. Ze wordt thuis vastgebonden, verkracht en gemarkeerd met een A op haar buik gevonden. “Als ik had geweten dat ik deze uitbarsting van geweld en leugens 6 jaar zou meemaken, had ik het niet gedaan”, legt Maureen Kearney, nu 67, uit tijdens een discussie na de screening. Al snel wordt ze er zelfs van verdacht haar agressie te hebben uitgevonden om de aandacht te trekken. Die had ze toen nog niet “profiel van het goede slachtoffer”, zegt ze vandaag. Zijn gevecht is nog steeds niet voorbij omdat zijn aanvaller nog steeds op de vlucht is.

Isabelle Hupert als Maureen Kerney © 2022 Guy Ferrandis – The Office Films

Reden 2 – Zie de heersende vrouwenhaat in de industriële wereld

De film speelt zich af in 2012. Anne Lauvergeon (gespeeld door Marina Fois) over het vertrek van Areva na een politieke beslissing om haar niet te verlengen voor een nieuw mandaat aan het hoofd van de nucleaire groep, en Maureen Kearney zijn, gedurende de hele film, gereduceerd tot hun toestand van onwetende vrouwen en niet op hun plaats in deze door mannen gecontroleerde wereld. De arbeidswet voorzag toen al in gelijke behandeling van vrouwen en mannen. In deze biopic van Jean-Paul Salomé is discriminatie flagrant en alomtegenwoordig.

Reden 3 – Herken machtsgeweld

De vervanger van Anne Lauvergeon, Luc Oursel (gespeeld door Yvan Attal in de film) is een oncontroleerbare leider. Gewelddadig en verbaal grof en in staat om een ​​stoel door een kamer te slingeren in een poging Maureen Kearney het zwijgen op te leggen en indruk op haar te maken. Deze grote baas die we van een ander tijdperk zouden willen, wordt opgegeten door zijn werk, zijn ambitie en de interne en institutionele machtsstrijd (waaraan hij deelneemt en die hij graag aanwakkert).

Yvan Attal als Luc Oursel © 2022 Guy Ferrandis – Le Bureau Films

Yvan Attal gaf invulling aan Luc Oursel, deze nummer 2 die niet het spul heeft van een nummer 1 en ook door dit verhaal verpletterd zal worden. Hij was gemaakt om een ​​ronde bril te dragen, wat contrasteert met zijn moeilijkheid om emoties te beheersen: onder de uiterlijke ronding, een grote gevoeligheid en een geweld dat op het punt staat te barsten. Oursel gooide echt een stoel midden op het bord!

Jean-Paul Salomé, regisseur van de film “La syndicaliste”

“De Maureen Kearney-affaire” of het verwoeste leven van een overdreven nieuwsgierige vakbondsman

Frankrijk 3 Paris/Ile-de-France-uitzendingen van zijn kant een documentaire miniserie op donderdag 2 maart die ook terugkeert naar het verschrikkelijke verhaal van Maureen Kearney. Geregisseerd door Nina Robert, is het een tegenonderzoek naar deze staatsaangelegenheid, tegen een achtergrond van rivaliteit tussen twee Franse industriële reuzen: AREVA en EDF.