Ze zijn omgebouwd en het werkt!

Nieuws

Mohamed Benhalima, 32 jaar: bekeerd dankzij de regeling “ontslag nemen om een ​​bedrijf op te richten”* van sales engineer tot ondernemer

Het kostte ze wat tijd om mijn dossier te verwerken, maar uiteindelijk is het gelukt.

Mohamed Benhalima, mede-oprichter van Lunaar (Louvres, Val d’Oise)

Zijn reis : Mohamed Benhalima besloot na een masteropleiding ondernemerschap als eerste door de loonverdienersbox te gaan. Dus hier is hij als sales engineer in een start-up, daarna bij Engie en ten slotte bij SNEF.

De klik: “Na enkele jaren als werknemer wilde ik meer autonomie en vrijheid in mijn beslissingen. Door elke dag hetzelfde te doen, raken we verveeld. Ik wilde mijn intellect een boost geven. Met een collega hebben we daarom besloten om de pagina over personeelsbestand om te slaan en Lunaar op te richten, ons projectmanagement-assistentiebedrijf in de bouw en technische installaties »zegt hij gewillig.

Zijn conversiemethode: Mohamed Benhalima besluit het “aftredende” apparaat (zie hieronder) ook wel genoemd te mobiliseren “berusting voor professioneel project” waardoor hij met een vangnet kan vertrekken, aangezien hij een werkloosheidsverzekering kan krijgen totdat zijn project werkt. Om aan alle voorwaarden van het systeem te voldoen, moet hij zich voorafgaand aan zijn ontslag laten bijstaan ​​door een “Professional Development Council”. Hij kiest Apec (een van de goedgekeurde organisaties) en in februari 2022 verdedigt hij zijn conversieproject voor de oprichting van een bedrijf, inclusief het bedrijfsmodel van zijn toekomstige bedrijf, het businessplan en het financiële plan. Zijn dossier wordt gevalideerd en overgedragen aan Transitions Pro Ile-de-France, de organisatie die de professionele omscholing van werknemers uit de privésector financiert. “Deze organisatie had 3 maanden de tijd om mijn dossier te analyseren. Eind april 2022 kreeg ik dan eindelijk groen licht. Op 1 mei heb ik dan ook mijn ontslag ingediend bij mijn werkgever. Ik heb het bedrijf op 1 augustus verlaten.vat hij samen. Voor hem verliep alles vloeiend en vrij eenvoudig te implementeren, ongetwijfeld dankzij zijn gespecialiseerde master in ondernemerschap, waardoor hij snel een solide businessplan kon opstellen.

Zijn salaris na omscholing: de dag na zijn ontslag, Mohamed Benhalima schrijft zich in bij Pôle emploi. “Het kostte wat tijd om mijn dossier te verwerken, maar uiteindelijk is het gelukt”, hij legt uit. Omdat zijn ontslag is ingegeven door een project voor de oprichting van een bedrijf, komt onze jonge dertigjarige in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering. Hij koos voor de maandelijkse betaling van de werkhervattingsvergoeding (ARE) van 75% van zijn vorige nettoloon. Twee jaar lang krijgt hij dus 2100 euro per maand. “Deze financiële zekerheid neemt een zware doorn in het oog en stelt ons in staat ons in alle rust voor te bereiden op het derde bestaansjaar van ons bedrijf”, erkent hij. Ingeschreven sinds 2 september 2022, heeft Lunar al haar eerste klanten binnengehaald.

Nadia Seveno, 42 jaar, dankzij de Collectieve Transitieregeling* omgebouwd van technisch verkoopmedewerkster naar zaakvoerder in een gekozen branche

Ik was op zoek naar een verandering in mijn professionele leven die meer in overeenstemming was met mijn persoonlijke waarden.

Nadia Seveno, projectmanager energierenovatie gebouwen bij Isglö (Rennes, Ille-et-Vilaine)

Zijn reis : Na 9 jaar als technisch en commercieel assistent te hebben gewerkt in een bedrijf gespecialiseerd in blowerdoortesten (opsporen van luchtlekken), begon Nadia Seveno aan een kwalificerende opleiding (Bac+2-niveau) om van baan te veranderen. Een succesvolle weddenschap aangezien ze nu een leidinggevende is die verantwoordelijk is voor de energierenovatie van gebouwen in Isglö.

De klik: “Ik moest vrij nemen van mijn vorige baan omdat ik ziek werd. Ik was op zoek naar een verandering in mijn professionele leven die meer in overeenstemming was met mijn persoonlijke waarden. Ik wilde werken in de energierenovatie van gebouwen. Ik vond een opleiding om accountmanager te worden over dit onderwerp, de financiering ervan werd voor het eerst geweigerd door Transitions Pro. Ik behoorde destijds niet tot de prioritaire doelgroepen “, herinnert ze zich. Begin 2021 probeert Nadia Seveno haar geluk opnieuw. Dit keer wordt haar verzoek geaccepteerd.

Zijn conversiemethode: Het is in het kader van het Transitions Collectives-systeem dat Nadia Seveno daarom 18 maanden zal trainen bij de Afpa de Morlaix terwijl ze in dienst blijft. De opleidingskosten (15.000 euro) worden gedragen door Transitions Pro, de organisatie die de professionele omscholing van werknemers in het bedrijfsleven financiert. Zijn loon (2000 euro bruto per maand) wordt onderhouden en betaald door zijn werkgever, die vervolgens wordt terugbetaald door Transitions Pro. Nadia Seveno woont in de buurt van Rennes en moet naar Morlaix voor haar opleiding. Ze profiteert ook van vervoer en huisvesting voor ongeveer 16 euro per dag.

Zijn huidige baan: Nadia Seveno, afgestudeerd in juli 2022, studeerde begin augustus af in economie en werd onmiddellijk gecontacteerd door een wervingsbureau namens Isglö dat een kantoor wilde openen in de regio Rennes. In september overlegt ze met het bedrijf en rondt ze de laatste fase van de werving succesvol af. Begin oktober 2022 startte ze haar CDI als projectmanager energierenovatie gebouwen met een nieuw statuut: ze werd uitvoerend. En een hoger salaris dan zijn vorige. Een conversie die goed van start gaat!

Andere loopbaantrajecten

In de serie “FRANCHEMENT” publiceren we regelmatig ongefilterde getuigenissen van leidinggevenden in transitie, van wie sommigen bezig zijn met omscholen.