Nederlands: hoe houd je het niveau zonder dagelijks te oefenen?

Vooruitgang op het werk

Video’s in VO

Als je naar de bioscoop gaat, geef dan de voorkeur aan films in hun originele versie, met of zonder ondertiteling in het Frans. Door een vreemde taal te horen spreken, kun je vertrouwd raken met het accent en weer in de stemming komen terwijl je plezier hebt. “BBC-documentaires zijn meestal gratis beschikbaar op YouTube, doe er je voordeel mee”, beveelt Pauline Bénéat, Babbel’s communicatiemanager voor Frankrijk, aan. Denk ook eens aan de Amerikaanse of Engelse doorlopende nieuwszenders, die allemaal aanwezig zijn in satellietpakketten en internet-tv-aanbiedingen.

Internationaliseer uw nieuwsfeeds op sociale netwerken

“Door je te abonneren op buitenlandse krantenpublicaties op Twitter of Facebook, ontvang je direct informatie zonder dat je ernaar op zoek hoeft te gaan. We slaan twee vliegen in één klap: we stellen ons open voor andere culturen en manieren om informatie te verwerken, allemaal in een vreemde taal”, vervolgt ze.

Pocket-apps

Babbel maar ook Rosetta Stone, MosaLingua, Memrise, LearnEnglish van British Council, enz., al deze leuke toepassingen maken het mogelijk om tijdens een reis, in een wachtkamer, eenvoudige quizzen en oefeningen te beantwoorden. “Het leren gaat beter door elke dag een paar minuten te oefenen, in plaats van er onregelmatig langer in te duiken”, beveelt Pauline Bénéat aan. Een andere mogelijkheid om te verkennen: podcasts. “Door te typen op iTunes, ‘Engels leren’ of een andere taal, kom je rechtstreeks bij gratis audiopodcasts in kort formaat zoals DailyAnglais”, zegt Olivier Haquet, oprichter van AdomLingua.

Spreek te allen tijde

Als u buitenlandse collega’s heeft, mag u natuurlijk geen kans missen om tijdens de lunch, pauzes of andere zaken met hen in hun moedertaal te praten. “Ik heb een collega die negen talen spreekt, waaronder Italiaans. Als hij naar een Italiaans restaurant gaat, plaatst hij een bestelling in die taal”, grapt bedrijfsleider Babbel. U kunt zich ook online registreren voor steungroepen (busuu.com). De uitwisselingen vinden online plaats of onder het genot van een drankje op een over het algemeen vriendelijke plek. “De meest extraverte mensen kunnen gewoon in de buurt van de Parijse warenhuizen aan de Boulevard Haussmann lopen en zullen ongetwijfeld door toeristen worden benaderd voor advies of een routebeschrijving”, illustreert Olivier Haquet.

Oost West Thuis Best

Wil je muffins maken, een carrot cake, curryworst, enz… kies dan voor online recepten geschreven in de originele taal. De site Doyoucookenglish.com biedt recepten in het Engels in videoformaat, gegeven door chef-koks. Allemaal vergezeld van grammaticale regels (52 video’s / 26 euro). En als je tieners hebt van de universiteit of de middelbare school, aarzel dan niet om hun handleidingen en hun cursussen te raadplegen. Een goede manier om je geheugen op te frissen. Tot slot kunt u, als uw accommodatie het toelaat, via verschillende netwerksites (cookening.com, quandvousdiner.com, etc.) toeristen verwelkomen voor een maaltijd of hen zelfs onderdak aanbieden. Er gaat niets boven leven om de juiste reflexen te vinden.