5 tips om de voeten op kantoor te ontlasten en tegelijkertijd efficiënt te blijven

Vooruitgang op het werk

We komen ervan terug, van het hectische tempo, waar je altijd moet rennen, verder gaan, je successen vermenigvuldigen. Op het werk en daarbuiten wil iedereen het rustiger aan doen. Dit komt naar voren uit de studie van het Observatorium voor Maatschappij en Consumptie: 80% van de Fransen vindt dat het levenstempo in de huidige samenleving te hoog is; 82% wil persoonlijk het rustiger aan doen. Het probleem is dat de wereld van werk op dit moment niet noodzakelijkerwijs bevorderlijk is voor traagheid. Het is echter altijd mogelijk, met kleine trucjes, om dagelijks te vertragen. Hier zijn enkele ideeën.

Neem korte contemplatieve pauzes

Echte pauzes. “Als een pauze bestaat uit naar de koffieautomaat gaan om te klagen bij collega’s, heeft dat geen zin”, verzekert coach Sylvaine Pascual van Ithaque Coaching. Twee keer per dag is het niet erg om jezelf kleine pauzes te gunnen waarin je niets doet. Verschillende mogelijkheden: op straat lopen, op een bankje zitten en nadenken over wat er om ons heen gebeurt, of, op kantoor of elders, ademhalingsoefeningen doen in volledig bewustzijn. “Het doel van mindful ademen is om een ​​langzamer tempo aan te nemen. Adem vijf seconden in en adem vijf seconden uit. Het doel is om je middenrif te ontspannen, een spier die gespannen is door stress. Dit heeft een vertragend effect op het zenuwstelsel”, legt sofroloog Laurence Roux-Fouillet, auteur van Vertraag om beter te leven in deze racewereld. Je vertraagt ​​dus direct, zonder zelfs maar gezien te worden van buitenaf. In de ogen van uw hiërarchie zult u niet meer tijd voor uzelf hebben genomen dan uw collega’s die zichzelf tijd gunnen om te roken.

Neem een ​​echte lunchpauze

Het is verleidelijk om je lunchpauze in te korten en binnen tien minuten achter je computer een boterham naar binnen te werken. Het is echter totaal contraproductief. “Als je binnen werkt, is het belangrijk om af en toe een frisse neus te halen. De middag is hiervoor een goed moment, adviseert Laurence Roux-Fouillet. Daarnaast is het noodzakelijk om de tijd te nemen om goed te eten, met zetmeelrijk voedsel. Zij zijn degenen die je op de been houden, vooral de laatste twee uur van de dag, die het minst productief zijn. “En wie laatste twee onproductieve uren zegt, zegt ontevredenheid bij thuiskomst. En dan, geen reden om je schuldig te voelen, aangezien iedereen het doet. Als al je collega’s ook de gewoonte hebben om lunchpauzes over te slaan, leg ze dan gewoon uit dat je een nieuwe truc wilt proberen om de hele dag efficiënter te zijn. Misschien zullen sommigen je imiteren. In ieder geval ga je niet door voor een hoax voor een attent iemand.

Vul je dag niet met onbereikbare doelen

Om dat gevoel van ontevredenheid aan het einde van de dag te vermijden, wat kan leiden tot steeds versnellen om verloren tijd in te halen, moet je haalbare doelen stellen. Hoe dan ook, afgezien van jezelf stressen, zwart op wit constateren dat je bergen wilt verzetten heeft geen zin. Niemand dwingt je om te streng voor jezelf te zijn. “De to-do-lijst is een gigantisch drukmiddel”, waarschuwt Sylvaine Pascual. Maak aan het begin van de dag een lijst van drie dingen die je moet doen, niet meer, en geef jezelf de tijd om niets te doen. Of je gebruikt het om te vertragen, of om met het onverwachte om te gaan. “En eindig de dag met een opsomming van wat je hebt voltooid, te beginnen met kleine stapjes. »

Onderhandelen over deadlines

U kunt het beste inschatten hoeveel tijd u nodig heeft om een ​​dossier af te ronden of een presentatie af te ronden. “Aarzel niet om een ​​verlenging te vragen als je daar behoefte aan hebt”, adviseert Sylvaine Pascual. Als je het af en toe doet, zie je er meer uit als een verantwoordelijk persoon dan als een nep, en zul je veel efficiënter zijn, zonder moe te worden.

Creëer een decompressiekamer tussen levens

Een lijst maken van wat je die dag hebt bereikt, is een goede manier om het werk achter je te laten als je het kantoor verlaat. Maar dan is het niet nodig om je geest meteen te vervuilen en te snel naar het tweede deel van de dag te gaan. We nemen de tijd voor het transport om niet na te denken over wat we nog thuis hebben liggen. We nemen tijd voor onszelf. “Tijd voor jezelf nemen is echt tijd voor jezelf: het is niet voor je gezin zorgen, je weekend plannen of ondergedompeld zijn in je smartphone”, herinnert Laurence Roux-Fouillet zich. Je kunt mediteren, bewust ademen of jezelf zelfs uitdagen. Dat is wat Sylvaine Pascual haar klanten adviseert, spelletjes, “zoals vier mooie blauwe dingen onderweg spotten. »